2018-09-25
呢间十二味虽然位处系铜锣湾,但因为佢系系偏静既横街,所以如果唔系朋友介绍都差点走宝。十二味佢地主打应该就系特色麻辣锅,可以根据自己既喜好去拣选锅底既辣度,同时都可以拣加麻,走芫𦭓等等。拣完锅底,就可以拣𩠌,我地就拣左鸡胸肉、田鸡、土豆等等,而𩠌既价就由$20-$50不等,分量来讲我地3个人share食都够,再配多个白饭,真系无得叹!我相信唔少声称麻辣既餐厅来到香港之后都因为要迁就返香港人既食辣程度而减低麻辣既分量。而呢度令人最惊喜系佢真系做到又麻又辣,虽然已经食到个嘴全部麻晒,但都停唔到口。除左呢一大pan特色麻辣锅,我地仲叫左川式口水鸡同霸王辣子鸡。口水鸡来讲我几钟意佢个汁,配鸡送饭又系一流,只可惜佢既鸡我略嫌不够滑嫩,鸡肉有小小「孩」,影响口感。而辣子鸡既分量就适中,唔会好似其他餐厅咁得干辣椒而好少鸡。呢餐埋单三个人五百几蚊左右,平均每人一百蚊起,铜锣湾区来讲算差唔多,最紧要既系佢真系做到麻辣既风味,钟意食辣既朋友一定要试!