虽然我食过无数次依间二家姐嘅麻辣火锅,每次有朋友想食麻辣火锅,我都一定会推荐呢一间!好多朋友都罕有地见到我成日讲起依一间餐厅,而今日有一位唔食到辣既朋友又讲起呢个话题下,我就同佢食咗一次但唔叫麻辣火锅啦😂好好彩地,我哋都比较早去,所以都订到位😇一座落,我朋友就同我讲几钟意依间嘅摆设,因为细细间、古色古香、食嘢倾计都唔会话太嘈同都几干净企理,唔会话好大浸麻辣嘅味👍我听到呢样当然开心啦,因为大家都有同感🤝我哋点左个秘制客家黄酒滑鸡锅,系火锅汤类中唯一一个唔辣嘅🙈但一上场,都已经闻到佢好香 好大浸 嘅鸡同酒嘅味啦🤗忍唔住咁,都未决定好点咩嘢菜,我哋就已经想饮左碗汤先😂碗汤真系好甜好香好重佢摆放嘅材料味道,当中包括有杞子、红枣、鸡、酒同埋一啲我唔系太认得嘅药材名🙈我哋每人都饮左两碗🥰饮完都感觉身体有少少兴兴地🥰我地点左必点嘅鬼马油炸鬼、赖尿虾墨鱼丸、秘制鲜牛肉、乌头扣、西班牙黑豚肉、特浓芝士虾丸、四川粉皮、一篮豆苗同一客桂花鱼春籽😂唔可以唔讲嘅就系呢一叠鬼马油炸鬼啦,外面松脆,每次叫其实都留意到就算摆咗20分钟,佢嘅外面都唔会话谂左,系必点项目!入面酿住嘅似系有部份墨鱼胶同虾胶,咬落去系好弹牙

唔可以唔讲嘅就系呢一叠鬼马油炸鬼啦,外面松脆,每次叫其实都留意到就算摆咗20分钟,佢嘅外面都唔会话谂左,系必点项目!入面酿住嘅似系有部份墨鱼胶同虾胶,咬落去系好弹牙,用料十足同新鲜👍👍👍个人认为放落火锅到2秒就好上嚟啦,因为可以keep到佢嘅脆卜卜但又会索左啲汤汁😇平心而论,配合麻辣汤嘅汤汁更加会刺激野味,鸡窝嘅汤就会平凡少少,但就咁食个鬼马油炸鬼都好正!因为佢入面嘅料全部都已经熟咗㗎啦🥳

秘制鲜牛肉腌制得好入味,其实似系麻辣嘅牛肉,牛肉本身好嫩好滑好弹牙!滚一阵就可以食,但滚耐左都唔会话鞋口😱👍我朋友唔系太食得辣都试完一旧有再encore,睇住佢食我都开心啊😁

乌头扣呢样东西其实应该比较少人认识,听说系只有乌头鱼先会有呢一个东西嘅,而每条乌头都只有一粒架咋,好矜贵🙈所以好难得可以喺呢度比我揾到佢😁咬落去系会几爽口嘅,朋友唔系太喜欢食内脏都爱上左佢嘅口感,因为佢觉得爽口嘅嘢冇咁呕心啵😂

西班牙黑豚肉食落一啲都唔漏,几有肉味👍

赖尿虾墨鱼丸亦系我经常必点,因为佢其实墨鱼丸已经好出色,好多墨鱼粒好有咬口🤩再酿埋佢一条完整剥晒壳嘅赖尿虾,完全冇得输!真材实料!平日俾人觉得食丸子系唔健康嘅选择,一律可以比呢度整嘅丸子推翻晒啦🤠

特浓芝士虾丸亦系用料实在,每口都感受到虾打出嚟嘅胶 好弹牙 好有口感👍但咬落去就要小心啲,因为入面嘅芝士会热辣辣咁流出嚟🥰个人认为佢比嘅芝士唔会话太漏 very good👍

最后想讲讲系我第一次试嘅桂花鱼春籽🙈原先其实想试吓佢,作为一个前菜小食咁,真系冇谂过佢系用得最耐时间整嘅一碟😅因为可能工序比较繁复,我都系食落先理解到佢系咩一回事😱其实佢就系桂花鱼春籽处理晒再用一啲调味料同酒去酿住,食落去系冻嘅,啲籽全部都系熟嘅,配合佢冰冻嘅调味料同芫荽等等好野味,但都会有啲腥。我自己将佢捞埋四川粉皮同菜一齐食,粉皮QQ弹弹咁配合啲鱼春籽同芫荽别有一番风味👍👍

今餐其实真系令到我唔食辣嘅朋友对好多食物同麻辣火锅有所改观,所以真系忍唔住要写呢篇文分享下🙈而家我又多咗个朋友又会同我encore呢间火锅啦🙈😂😂开心🥳
2019-09-26