2019-06-28
期待好耐嘅佐敦二家姐麻辣火锅,好耐无系文英街食饭,因为唔系好就脚,不过柯士甸站行过去实在好方便!放工后去二家姐打个边炉,时间尚早所以唔系好多人,二人点了一个鸳鸯锅,麻辣及药材清汤,唔敢食咁辣所以点左少辣,火锅料都唔会太辣,而且有少少麻嘅感觉,好正,而药材汤底清甜,而且药材越煮越入味。火锅料点左安格斯牛颈脊,脂肪纹路很漂亮,薄薄一片在两汤底都好吃,而且唔韧!濑尿虾墨丸很特别,原来系原只濑尿虾剥壳,然后包上墨丸胶及墨鱼粒,咬落弹牙及墨味浓,而濑尿虾原只很大方!鹅血(还以为是鸭血呢),鸭血是麻辣锅必点火锅料,鹅血是第一次尝试,无鸭血咁易碎,少许烟韧,在麻辣汤底下很入味。养生花胶桶系忍唔住点,因为花胶打边炉好补身,麻辣味不用说但是放清汤底真系好惊喜,因为汤底味淡,却可食到花胶的鲜味呢,我两都食左五六旧。小汤包好似小龙咁,入面有肉汁好正,皮厚少少先锁住肉汁唔穿,好味。整体黎讲都几有质素,火锅料都好新鲜!
整体黎讲都几有质素,火锅料都好新鲜!