2020-01-25
年三十晚都要返工嬲,收炉前同个friend食个团年lunch啦。今次到我行去长沙湾𠮶边和佢lunch,本身想试𠮶间餐厅无开,就求其揾间有开嘅试下啦😊。餐厅喺元州商场嘅街舖,都几旺场,所以食食下成间坐满哂人。餐厅几大间,坐到唔少客,而且环境都算几四正,仲有大大幅墙画,装修算系咁。但有部分櫈比较细张,无椅背,坐得有点辛苦😅。睇下餐牌先,原来呢到无做lunch set的,即系全日都系呢本。我认为价格定位都真系唔平,一碗面最平都$4x,有啲甚至去到$7x,饮品同小食仲要额外嗌😩。连锁米线店几𩠌都系$4x姐嘛。Anyway餐厅主打手工面,有几种阔度可以拣,分别系由幼、中、粗至宽。而汤底亦有得拣,原味清汤、麻辣、胡麻、胡椒、酸辣同酸麻汤底。𩠌就有唔同价位,花多眼乱🌸。不过望住餐牌嘅我哋有啲一头雾水,因为自选面其实系几钱呢?要问姐姐等佢解我哋听,原来餐牌入面无𠮶样𩠌嘅款式,就最平$46㖞;但餐牌入面有嘅款式就跟𠮶个价钱,而汤同面都可以再配搭🤔,好鬼混乱,听完都唔明。题外话,个餐牌油油地,有点赶客。我落单前问姐姐麻辣微辣辣唔辣🌶,佢好认真答我辣㗎。我再问佢咁唔食得辣系咪会顶唔顺,佢话条脷👅会好麻啰。我
我落单前问姐姐麻辣微辣辣唔辣🌶,佢好认真答我辣㗎。我再问佢咁唔食得辣系咪会顶唔顺,佢话条脷👅会好麻啰。我又问咁胡辣辣啲定麻辣辣啲,佢话梗系麻辣啦🙈。好,问完三条问题后、经过姐姐嘅再三温馨提示后,我都系决定试麻辣,因为最近尝试食多咗辣,但真系心惊胆战,惊自己一阵食到喷火🔥。
我点咗猪肉手工面($45),碗面好大碗,面同𩠌都几多。我要咗宽面,真系好鬼粗下,口感都几弹牙,浸喺汤入面都无变淋。𩠌方面,除咗🐷猪肉外,仲有几条生菜、芽菜同菇菇。而猪肉系出奇地好好食,肉质好嫩,无肥膏,肉味仲几出,无臭猪味。平日出街食猪肉我好少会觉得好味,而呢到真心正😋。
至于个汤,我饮一啖就知姐姐无呃我,辣就真系唔算辣,但麻嘅程度非常高。饮半啖都开始觉得条脷痺痺地了,其实个感觉系几过瘾,但keep住成程食我惊顶唔顺。我决定拎个碗仔将汤同面分开,好似捞面咁😂,真系食得舒服好多。间唔时就饮啖汤刺激下。
虽则我都食得哂个面,但都系叫咗枝豆浆($10)饮下,帮帮手XD。餐厅有杯仔提供,所以一支豆浆可以两份share饮👍。
我朋友就点咗原味清汤秘制猪软骨手工面($66),我觉得好贵啰!朋友话味道都ok,我目测🦴猪软骨有成4-5嚿,仲要系大大嚿的。
但佢诈型话估唔到手工面要中嘅粗度都咁粗,系扁扁地𠮶种,佢expect嘅幼身咁嘅样哈哈。咁中嚟讲,又真系粗粗地嘅哈。
另外,餐厅唔错嘅地方,就系有一个自助区畀客自己拎杯拎碗拎纸巾同斟水,唔使麻烦店员😊。
总括嚟讲,我觉得我碗面系几好食🤤,一定会再encore猪肉,面下次会试幼面。虽然我唔食得辣,而佢个麻辣又几高阶,但我都食得几开心、几过瘾,觉得唔错。不过佢最好喺微辣下面加多只辣度,叫BB辣,应该会啱我啲😘。但性价比来说,真系好一般,就咁一碗面起码要半百蚊,间唔时食下算。