2019-04-18
约咗friend出旺角买嘢, 行到去豉油街𠮶边都差不多晚饭时间。 条街好多唔同特色美食,餐厅。。 咁嘅情况又发生选择困难症。最后拣咗依间食台式火锅, 简简单单又唔会隆重复杂, 啱晒我哋一路食一路倾。药膳豚肉锅$108本身已经有好多材料, 豚肉片记得唔好录咁耐。 大量蔬菜 金菇, 豆腐,腐竹,云耳, 豆角,鱼皮等等。 汤底浓郁渗出药材味道, 味道香浓独特又有啲似肉骨茶, 仲加咗鹌鹑蛋同公仔面, 够晒丰富~蒜蓉烤冬菇蒜蓉部分唔够香, 冬菇仲系好juicy, 可能蒸完之后烧烤嘅时间唔够~ 感觉冇咁热气😁台式小食拼盘有两只烧鸡翼,烧墨鱼丸和烧台湾肠。 台湾肠最出息, 甜甜地外皮又够脆。 墨鱼丸超弹牙,仲有粒粒墨鱼。 烧鸡翼则比较干。麻辣臭豆腐臭豆腐的臭非常惹味, 酸臭嘅味道并不强烈, 表面嘅麻辣平衡左个臭味, 做得唔错,果然系推介项目!试左一杯走芝士奶盖嘅『芝士莓莓』。 沙冰嘅状态, 加入士多啤梨打成,够棉唔会太甜~ 饮落够冻够解渴。串烧孜然羊肉孜然粉和羊肉当然夹, 羊肉唔会太膻,有咬囗,惹味!
药膳豚肉锅$108
蒜蓉烤冬菇
台式小食拼盘
麻辣臭豆腐
串烧孜然羊肉
孜然粉和羊肉当然夹, 羊肉唔会太膻,有咬囗,惹味!