2023-04-16
话说ToNick嘅恒仔对川菜情有独钟,表演之后最钟意食川菜𪊴功,辗转就开埋间川菜餐厅,至今港九新界都各有一间分店了。三间分店我觉得水准差唔多,仲不时有新菜式吸引我回访,今次系要试鸳鸯鱼!𖦹 太极鸳鸯鱼 $388经常struggle嗌水煮鱼定酸菜鱼,why not both?太极鸳鸯鱼一锅有齐酸菜鱼同水煮鱼,一次过满足你两个愿望~酸菜鱼酸辣味平衡得宜,汤底唔油腻,鱼肉皮鲜肉嫩,加上口感十足嘅薯粉、芽菜同菇,吸尽鱼同汤嘅精华,相当入味。水煮鱼麻辣鲜香,配料同酸菜鱼相似,辣味更为突出。咁大盘鱼容易变凉,私心认为有个炉可以一直热住啲鱼就更正了。𖦹 麻辣拼盘 $128包括弹牙嘅酸辣老醋辣海蜇、有咬口嘅鸡肾、滑溜嘅粉皮、爽口嘅手拍青瓜同埋夫妻肺片,非常丰富,如果啲粉皮无咁碎就好了。𖦹 炸馒头 $58食足三次嘅炸馒头坐船驾到,上枱时配备烟雾弥漫嘅效果,fancy至极。馒头表面呈金黄色,外香内软,绵密但唔油腻。𖦹 黑糖脆炸糍粑 $58糍粑沾满黄豆粉及黑糖浆,散发淡淡嘅米香,外脆内烟韧。𖦹 洛神花茶 $48洛神花味浓,入口清甜,有消滞解腻之效。
𖦹 太极鸳鸯鱼 $388
𖦹 麻辣拼盘 $128
𖦹 炸馒头 $58
𖦹 黑糖脆炸糍粑 $58
糍粑沾满黄豆粉及黑糖浆,散发淡淡嘅米香,外脆内烟韧。
𖦹 洛神花茶 $48
洛神花味浓,入口清甜,有消滞解腻之效。