2019-10-08
我朋友食匀港九新界既上海菜,今日到他街附近,依旧他都是选择上海菜的餐馆晚餐就在这间【上海荣华菜馆】落脚。因为踏入十月,预计有不少开支。他说晚餐不想消费太多,这里刚刚好...呢一间餐馆我之前好似都听过...但系就没有来过...它在1975年创立的,位于观塘崇仁街街市旁,外表就像典型上海小馆子的氛围。入面...店舖好像对比其他的上海餐馆都几细,大约容纳15-18个人??。不过餐厅大唔大都唔构成任何问题。落地玻璃推门,点缀了白色门纱。绿红纸皮石阶砖,淘刷出昏黄的痕迹。我个人几钟意餐厅入面嘅砖墙,墙上贴住香港老照片。简约的防火板卡位,打理方便,又保留了旧味道。仲有一张Poster似的既70年代流水瀑布灯,开店已存在,也是不能换替的宝藏。食物方面我地叫左2人餐,二人套餐有两个选择:🔹一个系汤一款配小菜两款 $206🔹一个系少点一款配汤一款配小菜一款 $183小菜种类有好多有几款我都想拣,例如回锅肉、宫保鸡丁、蒜泥白肉、九王鳝糊、酸辣土豆丝、糖醋鬼马鲮鱼球...但系因为要就翻妈妈嘅取向所以最后拣咗餐牌上印有『招』的菜色花雕醉鸡同埋糖醋鱼块,呢两个亦都系招牌菜之一。💋花雕醉鸡:凉菜小吃-花雕醉鸡,酒
食物方面我地叫左2人餐,二人套餐有两个选择:
🔹一个系汤一款配小菜两款 $206
🔹一个系少点一款配汤一款配小菜一款 $183
💋花雕醉鸡:
凉菜小吃-花雕醉鸡,酒香扑鼻、鸡肉嫩滑可口,相信经冷藏过嘅鸡肉更能够锁紧花雕酒。但是常温码是太冷又码是太热,当时常温都做到酒香味 。
每一啖都可以好好咁品尝到花雕酒嘅香味,而且鸡肉份量好多,唔会好多骨头,慢慢用酒浸造成冷盘也可以。岩哂钟意啖啖肉嘅我。
💋糖醋鱼块:
天气差,胃口不好,总想吃些酸酸甜甜的东西,让心情开怀一些。每次心情不好的时候,咕噜肉或糖醋鱼块均是我的comfort food, 甜酸汁好似有种快乐 ...的小感觉。
呢度既鱼柳唔系大大件,算系做到一口一件,不这佢既肉会觉得鲜嫩,皮都炸得合格。看到厨师以洋葱、青葱,并且加入彩椒搭配 ...都几靓既,都系大小通爱吃的菜式足,
跟随汤类就拣咗粟米羹⋯见到隔离枱有人饮紧酸辣汤好似都唔错
💋粟米羹:
粟米羹是很多人的Comfort Food,随便开个罐头,已是满足的一餐。但加点鱼肚,又可成为眼前一亮既小戏码。
食落去令人的脾胃大开,健康有营养嘅粟米羹,啱晒一家大细既。
呢个餐冇小点因为系$206个个如果有得拣我一定会食豆沙锅饼🙂🙂
如果你唔想食饭可以转一人份量 嘅担担面但系要加额外$15
跟住套餐中配两盒白饭同埋两盅八宝茶
💋八宝茶:
留到最后就享受呢杯八宝茶...好香、颜色又靓,入面有红枣、菊花、干橙皮、枸杞、胖大海、圆肉、龙井、莲子芯配制而成,清香甜润仲真系挺消滞呢。超级满足。精粹在于呢一杯茶!大爱!
这样的老店,曾几何时区区都有,好像大围的上海菜馆、旺角的友谊小馆、湾仔的聚福园……但都因陈旧老化,不敌市场,在这几年间默默消失。独【荣华】依然旺场,因为老化之中,隐隐然见到不平凡的活力。可能就是活化两字吧!也许不光光是在一间老店里。每一样野也可以透过不断奋斗,活化起来。现时.时化...我本人都要活化了。