2019-08-13
上星期五约左朋友去旺角食晚饭,去左呢间位于旺角嘅烧烤餐厅。虽然餐厅铺面细细,但提供多款烧烤美食同酒品,有辣有唔辣,任君选择。我同朋友order左7款嘢食,分别系烧鲍鱼、蒜蓉粉丝蛏子、烧牛舌、鸡胸软骨、墨鱼嘴、牛油蒜蓉杂菇同韩式烧猪腩肉。烧鲍鱼爽口鲜甜;蛏子大大只,肉质鲜美;烧牛舌甘香惹味,因为系厚切,所以特别有咬口,而且唔会太硬;鸡胸软骨系日本无激素鸡肉,肉味浓,软骨爽口,但本身无落调味料,所以老板建议加七味盐一齐食,特别惹味;墨鱼嘴鲜味有咬口;蒜蓉杂菇爽甜,充满蒜蓉香味;我觉得韩式烧猪腩肉都好好食,韩式酱汁甜甜地好惹味,猪腩肉肥瘦均匀,脂肪部分甘香,配搭泡菜同生菜一齐食就可以减低油腻感,味道有更多层次。至于饮品方面,我同朋友分别order左啤酒同梅酒梳打,梅酒梳打几有惊喜,好容易入口,配烧烤食物一齐食,感觉搭配恰到好处。