2020-04-22 657 浏览
今日同朋友去咗柴湾乐轩台嘅糖兄弟食糖水,呢间糖兄弟经常一入夜就有人龙,非常受欢迎。入到舖头,地方虽然唔大,但胜在选择唔少,有热有冻,主打冰冻糖水,价钱都几亲民。我地分别叫咗四碗糖水:士多啤梨雪糕拉面、咋喳、杨枝甘露、芒果捞珠。士多啤梨雪糕拉面嘅"拉面"其实系蒟蒻面,好弹牙,再加上好多小丸子,每一啖都好有口感,仲有一球好大嘅士多啤梨雪糕。咋喳好足料,每一匙面有足量嘅豆,即使加花奶亦都唔会盖过豆嘅香味,值得一尝。杨枝甘露有好多芒果肉同柚子肉,每一啖都可以食到大量果肉,而且好有奶香味,夏天食呢道甜品消暑一流。芒果捞珠有大量茫果肉同埋爆珠,芒果嘅甜香再配合每粒爆珠被咬爆于齿颊间,营造出丰富嘅口感。佢地因为高调表态而饱受打击,加上受疫情影响,生意已经告急,大家经过附近的话支持一下。

士多啤梨雪糕拉面
咋喳