2009-06-28
几个星期前同朋友去左深水揾食,今次带妈妈去再扫一次...合益泰、刘森记...今次识得叫埋,每间都食少D,咁可以去多D地方。本来谂住去新香园食蛋牛治,但谂谂下不如试下新野,就去到耀东街的苏记。地方好细,而且系铁皮屋下,系真真正正的大排档,好喜欢依种感觉。地方虽然细少,但却好有系统,由杯杯碟碟到煮食材料都放得井井有条,感觉很企理,伙计们又做事认真且友善,绝不马虎。食物方面,不用说,都系唔会马虎的。点了西多士同猪扒面,都系即叫即整。西多士系睇住佢炸的,只见师傅放左两块面包落D蛋度,跟住就攞左去炸。好似好简单,连妈妈都话「𪠳,咁样我都识整啦。」但奈何食左之后,真系发觉屋企好难会整得咁好。虽然系大排档,用的全部都唔系cheap野。牛油非常的香,系整个西多的灵魂;面包唔会过份的多蛋汁而淋batbat,反而系充分索晒D糖浆同有蛋香,好入味。西多系正宗的,入面冇花生酱,但已足够令我爱上它。西多食左一半,个猪扒面先至来到,因为猪扒系新鲜煎的。十几蚊一碗面,当然唔会厚厚的一块,亦都唔会系新鲜猪扒。但猪扒很入味,应该腌了一晚,有蜜糖味,感觉好似去烧烤咁。而且煎得唔干,还可以要求什么?面系用上我最喜爱的大光面
西多食左一半,个猪扒面先至来到,因为猪扒系新鲜煎的。十几蚊一碗面,当然唔会厚厚的一块,亦都唔会系新鲜猪扒。但猪扒很入味,应该腌了一晚,有蜜糖味,感觉好似去烧烤咁。而且煎得唔干,还可以要求什么?面系用上我最喜爱的大光面,很爽口...我知系最cheap的,比公仔面同出前一丁更cheap,但我 就 是 喜 欢 。
一个小小的厨房可以做出咁好的食物,真的很厉害。同样地,一条短短的耀东街,竟然有咁多美食,又系好厉害,下一次要试埋对面的长发。