2021-08-31 64 浏览
非也,讲嘅系湾仔呢间食店装潢摆设布满各种香港特式嘅店舖设计,好似有机舖、桑拿浴室同埋麻雀馆等等,十分有特色。而我们正正坐在「麻雀馆」旁边,感觉就好似喺麻雀馆里食火锅,几搞笑!鸳鸯汤底一辣一唔辣,各适其适,辣嘅系带麻辣的香,除咗挑战辣度之外,掂落条脷即刻分泌口水,确系几惹味。火锅海鲜船~四人份摆盘几靓,各类海鲜放在冰上保持新鲜,鲍鱼、虾、蚬、圣子、蟹、鲩鱼片样样有,见佢喺鱼缸捞起只蟹即开唔新鲜都好难。其他海鲜一样口感丰富,几样海鲜之中,我个人较钟意食鲍鱼,虽然平时对鲍鱼没有特别钟爱,但呢度啲鲍鱼灼熟之后确系好爽口弹牙,因为灼嘅时唔使太耐,以免过于韧。其次我钟意食鲩鱼,放在滚汤中灼几下,变色同埋开始卷起,就差不多可以捞上来吃,点些酱油提高味道口感。单点形式火锅好难同放题𠮶啲材料比较,放题以量取胜,而单点就以质取胜,仲有呢一类火锅没有时间限制,所以唔使食得好急,同朋友举杯畅聚,反而食得咁高兴!