2024-08-20
之前约咗个读书识嘅朋友,𠮶阵一齐玩Ocamp,一班人会去大排档度食饭。最近成日喺条街见到啲大学生玩Ocamp,谂返起以前ocamp嘅日子,所以我都叫咗呢个朋友同我一齐去黄埔小厨 @whampoakitchen_ 感受吓大排档风味。呢间餐厅主打粤式小菜,有好多款唔同嘅镬镬气小炒同埋佐酒小品嘅菜肴,我同我朋友嗌咗几款𩠌,另外再加两支啤酒啤啤佢。🍗怀旧芝麻鸡呢个系我同我朋友不约而同都想拣嘅𩠌,外皮上面铺满晒芝麻,而且炸到好脆口,入边啲鸡肉都好嫩滑,食过返寻味。想要个味浓啲可以点埋佢个芝麻酱。🥩铁板黑椒牛仔骨呢碟菜一放上枱就闻到好香嘅黑椒味,而且啲牛仔骨啱啱煎香,上枱嘅时候我仲听到佢哋铁板上有啲吱吱声。牛仔骨嘅肉完美咁索唒黑椒汁,肉质亦都好腍,送饭一流!🍍菠萝咕噜肉呢碟菜几乎系我去大排档必嗌嘅菜,酸甜嘅口味再配上香酥咕噜肉,啲肉质外脆内软,而且吸晒啲甜酸汁,好醒胃呀!😋椒盐百福豆腐粒粒豆腐都沾满晒椒盐嘅味道,而且炸得好香口,一粒豆腐,一啖酒,系佐酒之选至于酒个方面,朋友叫咗支「早晨」,我叫咗枝「够姜」,呢两支酒都系嚟自一个品牌 @hongkongwhistle 早晨,一打开支酒,就闻到好浓嘅麦
🍗怀旧芝麻鸡
🥩铁板黑椒牛仔骨
🍍菠萝咕噜肉
😋椒盐百福豆腐
早晨,一打开支酒,就闻到好浓嘅麦味,钟意饮得浓味啲嘅可以拣呢啲
够姜,呢支酒闻一闻,好重嘅姜味,饮落口有少少姜嘅辣,同时因为支酒入边加咗蜜糖,所以都有少少好似饮紧姜蜜嘅感觉,好易入口,啱晒啲好少饮酒嘅人
几个字总结呢间舖头:有酒,有美食,有风味
黄埔小厨
📍 红磡德民街40号黄埔新邨安华楼地下K2号舖