2022-11-18
🇵🇹葡国菜香港吾系禁易食到,今日黎到位于黄埔地铁站附近既城意,上网揾到呢间,见餐厅装修都唔错。今晚嗌咗个二人dinner set ,内容劲丰富,净系前菜都有3款😋呢度仲有一个任食自助沙律吧🥗🌽🥒🍅沙律菜都新鲜,有几款唔同嘅菜拣🥙我咁多款都试晒,特别推介有个杂锦沙律🥗🍐沙律已经捞好咗,有啲水果(我食到有梨同埋苹果,仲有🥔薯仔)食得出系新鲜嘅整嘅,劲好食😋强烈推介一定要食佢个沙律吧🤩💯✨🔹前菜葡国蜜汁黑椒烧风鳝🔥🐟♨️呢个用蜜汁烧制既菜式必食。 鱼皮烧得香,鳝既肉质又保持到嫩口❣️劲好味🤤不过一定要趁热食, 如果啲汁冻咗就冇咁juice🤫香蒜橄榄油炒海虾球🍤车厘茄+黄椒+洋葱+海虾+青口既配搭再配以橄榄油🍲令你完全唔觉得呢度系一度头盘😂虾就爽滑弹牙,只只虾都大只, 青口同洋葱夹埋一齐食真系好味道❣️干邑龙虾汤🦞🥣呢个汤有分layer, 卖相好特别,汤味既浓郁程度令你意想不到,上层既泡泡系带子打出黎既忌廉泡沫 🥄😋先用匙羹品尝上层嘅泡泡,劲香🌟然后先至捞匀个龙虾汤一齐饮,你唔好睇佢细细杯🥣但系热辣辣而且龙虾味劲浓,正正推介🦞✨🔅2款主菜🔅葡国烤乳猪🔥♨️🐷对于第一次食葡国乳猪嘅我, 感觉同 中式乳猪
🔹前菜
葡国蜜汁黑椒烧风鳝🔥🐟♨️
香蒜橄榄油炒海虾球🍤
干邑龙虾汤🦞🥣
🔅2款主菜🔅
葡国烤乳猪🔥♨️🐷
对于第一次食葡国乳猪嘅我, 感觉同 中式乳猪好吾同🤭🤭皮脆肉嫩好岩形容呢味菜,劲脆香,仲跟个梅汁同青木瓜沙律🈵
黑松露海鲈鱼卡邦尼意粉🐟🍝
呢个意粉嘅份量好足料, 海鲈鱼同埋头先𠮶个鳝都好特别🥰分别只系佢今次加咗喺意粉上面,海鲈鱼捞埋蛋浆加埋卡邦尼意粉食,又几夹㖞原来🧀✨
🔸饮品
水果茶🍹& 水果酒 Sangria🍷
weekend chill 一chill, 水果茶 糖分低饮落去完全冇太甜嘅感觉; 水果酒都适合 想有少少酒精感觉嘅朋友,最岩配衬以甜味为主嘅葡国菜。
另外临走𠮶阵时仲见到佢有一个甜品柜✨我见啲甜品款式都多🍰🧁🎂🍧🍨🥧🍮而家都好精致呀,卖相劲吸引🥰💯🍰但系由于食得太饱嘅关系,所以冇试到,下次再去试吓呢间甜品😆😆😆