2019-01-03
为食花太郎<高质广东菜>广东菜 其实香港有好多 但要价钱唔贵 但味道 ok唔多, 今日都几开心可以食到呢间 海福楼 一来佢交通方便(黄埔d2 出口 右边有条巷仔 穿过去好快) 😂二来坐位舒服 三来佢既食物质素偏高同价钱合理👍🏻 如果一大班朋友庆生或者聚旧都几适合 menu入面都几多野食 最出名系有米鸭同乳猪 可惜佢今日个炉坏左食唔到鸭 只能试佢既乳猪🐖🍴鸿运片皮乳猪 1280 蚊🐖本身佢呢个价钱我觉得贵 见系十几人食就冇乜所谓 但食完觉得算物有所值 一上枱成只猪上 佢既皮片得劲薄又靓 冇左肥膏 🐷将萝卜 青瓜 🥕🥒 加上用笼仔上既热包皮 同乳猪酱 一齐食 上层乳猪 下层包 🍞口感香脆软熟 , 食完 staff会拎走只猪 再将成只切片 上枱时猪形仲喺度🐖好有心机 猪肉仲保留软熟度 头脚 背边仲有皮既位仲保留应有既香脆 十分出色 而且猪系比平时乳猪大 所以多人食 呢个价钱物有所值😍🍴百味脆豆腐 58 蚊🔥小食 用蛋煎成薄脆做成器皿放豆腐 个 present唔错 豆腐系偏细粒切成方形 外面香脆 里面香滑 😍 本身已经有 d类似七味粉既粉喺上面 , 如果想味浓 d可以点埋另
<高质广东菜>
🍴鸿运片皮乳猪 1280 蚊🐖
🍴百味脆豆腐 58 蚊🔥
小食 用蛋煎成薄脆做成器皿放豆腐 个 present唔错 豆腐系偏细粒切成方形 外面香脆 里面香滑 😍 本身已经有 d类似七味粉既粉喺上面 , 如果想味浓 d可以点埋另上既准盐 同醋汁😃
🍴四川辣子鸡 252 蚊🌶🐤1.5 份
虽然佢系广东菜 但都有 d四川菜式 当然唔会话好辣 佢既鸡肉比川菜黎讲偏大粒 d炸得好香脆 有 d骨筋位几有口感可以食埋 见到佢 d肉偏黄 可能系因为腌左 所以口感除左辣仲带 d香咸 加埋辣椒一齐食都几惹味🌶
🍴咸鱼茸煎肉饼🐷🐟158 蚊
一碟有8 件 呢个系经理推介 佢成旧肉 整得好薄脆 入面除左有猪肉外 仲有好香既咸鱼香味 又唔会太咸 🐟然后佢最正系有一两粒细既肥猪肉 🐷咬落 juicy又增加番香味同口感😍
🍴星洲炒米 1.5 份 192 蚊🔥🍜
落足料既星洲炒米 好多 虾碌 口感弹牙 🦐 佢既火腿丝几甜 仲有芝麻 红青椒 同几够镬气既蛋丝🥚🌶 重点系佢炒得好干身食落唔会肥腻 如果嫌唔够味可以 落 d豆板酱食都唔错
🍴生炒腊味糯米饭🐖🍚148 蚊
呢 d冻冻地既天气最啱食 糯米饭蛋丝 葱花 切碎粒既甜腊味 几香口既虾干 🦐而佢既豉油汁 落既浓度都几够位 成个饭 湿度刚好 所以佢既口感比较黏稠 口感好唔好因人而异 我就钟意再干身 d 🍚 而佢整体成个饭好香 呢方面好几满意
🍴海盐牛脷 68 蚊 🐮
整到好似潮州反沙芋甘 将牛脷切成长条形 出面有层好薄既盐粉同蒜粒增加香咸度同蒜香味 牛脷食落都几有镬气 咬落味浓同密度高 🐷口感味道都做得出色 推介😃
🍴胡椒虾 每位计 🦐
呢个唔好意思我唔记得价钱 但佢系每位计 呢个胡椒虾同我平时食用热锅上好唔同 😃佢系碟上 所以要趁热食 虾肉应该系用左新鲜中虾整 炒得好香脆 连个款都食得 虾肉由头到尾都充满住胡椒香 见到壳上面 充满细胡椒同芝麻 所以食落好香口 . 😃
🍴蒜蓉炒豆苗 1.5 份 207 蚊
豆苗当造好难唔好食😂 甘佢都炒得好香同好鲜绿色既 蒜香味都适中 唔错🥬
🍴姜汁芥兰 1.5 份 147 蚊🥬
芥兰好新鲜排得好靓 咬落爽口多汁 再加埋 姜汁味香 好啱呢 d天气食 ! 😍
🍴蛋黄莲蓉寿桃包 15 蚊个🥚🍑
刚蒸起热辣辣既寿桃包 😍包皮软熟 入面落左好多莲蓉 莲蓉好厚身同甜 加埋 d实质感既蛋黄 十分唔错 同好饱😂
#芥兰 #豆苗 #莲蓉包 #胡椒虾 #牛脷 #糯米饭 #腊味 #星洲炒米 #咸鱼 #煎肉饼 #豆腐 #乳猪
Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外观:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 环境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性价比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服务:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#海福楼
红磡黄埔天地百合苑商场第9 期 地下9 号水产 6 至7 号铺
~~~~~~~~~~~~
任何美食😋欢迎inbox 我 , 等我食完开心share!🤓