2022-09-13 1386 浏览
黄埔朋友话最近黄埔天地开了间新餐厅, FLAMES, 每次行过门口都好多人,  价钱看来合理,  食物也多款式.   刚好放工无事做,   特别约佢一齐去试试. 餐厅装修得好西化.   有大型水吧.开放式厨房.   光洁亮丽.餐厅落地玻璃窗,  座位舒适, 我哋坐低之后,  店员就好有礼貌为我哋递上餐牌, 同埋给我地水啊, 重叫我哋慢慢看餐牌.  店员很有礼貌,  有外藉同本地人,  可以招呼不同国籍客人.首先我们点了饮品,  叫咗两杯 Beer,  SUNTORY, 好清凉. 头盘:   吞拿鱼车厘茄沙律  Seared Tuna Salad 好健康清爽.    车厘茄新鲜清甜,   够爽脆. 吞拿鱼外皮有少少烧焦.   内里保持新鲜刺身的味道.   做得好好,   加上伴有橄榄油,   口感香滑健康.主菜:  红酒烩羊膝配忌廉薯蓉烧蔬菜 Lamb  Shank.摆碟靓.   色香味俱全,  羊膝份量足,   薯蓉加忌廉,  味道浓郁有鲜奶味, 烤蔬菜刚好, 吾会太硬. 羊膝肉质腍滑, 轻轻一切即骨肉分离, 不会吃得狼狈.  咬落啖啖肉汁.   羊膝用红酒香草调味, 辟走羊肉臊味,
餐厅装修得好西化.   有大型水吧.
开放式厨房.   光洁亮丽.
好健康清爽.    车厘茄新鲜清甜,   够爽脆.
主菜:  红酒膝配忌廉薯蓉烧蔬菜 Lamb  Shank.
羊膝肉质腍滑, 轻轻一切即骨肉分离, 不会吃得狼狈.  咬落啖啖肉汁.   羊膝用红酒香草调味, 辟走羊肉臊味,   酱汁份量足够,   美味.
另一主菜.   红酒烩牛面配草菇扁意粉   Beef Cheek Linguine
牛面颊煮得好柔软, 入口稔滑.  配上烟韧意利面, 煮出来的软硬度适中,   红酒烩牛面肉汁入晒意粉度,  吃起来顺滑又挂到酱汁,  真系好享受.
店员很友善, 服务态度良好, 食品选择多又抵食.
座位舒适, 得闲来碰杯吃晚餐既悠闲又经济.  乘地铁去也方便.
  • 红酒烩羊膝
  • 红酒烩牛面