2022-06-29
—今次黎到红磡鮨竜食Omakase,系我第一次食Omakase,今次食完我觉得系超值,因为实在系太好味,第一次觉得系香港食日式野系咁好食,同系日本食差唔多。主理厨师都好靓仔,声线仲好温柔,每样食物都会逐件细心同我哋介绍,如果唔系真系食咗咩都唔知。同发现个个厨师都几靓仔,如果系钟意睇靓仔去食,可以有埋睇靓仔视觉享受(,,Ծ‸Ծ,, )。𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫::⧐茶碗蒸⧐刺身四食 油甘鱼、帆立贝、目鲷、吞拿鱼大拖罗 ⧐黑梅子清酒煮螺⧐寿司六食 障泥乌贼、真鲷、车海老、小矶、马粪海胆⧐三文鱼子角切鱼生饭⧐鲜虾赤面豉味噌汤⧐赤肉蜜瓜◎茶碗蒸,通常系日式刺身店都会有,食落去一种暖笠笠嘅感觉,准备食刺身之前比你暖胃一下。◎刺身四食 油甘鱼、帆立贝、目鲷、吞拿鱼大拖罗 ▹东京丰洲市场-油甘鱼食落去好爽口同个鱼生无咩嘢鱼腥味。 ▹北海道帆立贝-非常新鲜咬落去唔会太腍,加左青柠汁落去带佢到嘅鲜味同酸味出黎,两者都好夹。 ▹北海道目鲷-用左目鲷嘅肝汁配味,肉质鲜嫩,同前两样嘅分比,佢嘅味道比较浓郁小小。 ▹长崎县吞拿鱼大拖罗-厚切,丰富入口即溶,系我最钟意食嘅拖罗,食落感觉好幸福
⧐茶碗蒸
⧐刺身四食 油甘鱼、帆立贝、目鲷、吞拿鱼大拖罗
⧐黑梅子清酒煮螺
⧐寿司六食 障泥乌贼、真鲷、车海老、小矶、马粪海胆
⧐三文鱼子角切鱼生饭
⧐鲜虾赤面豉味噌汤
⧐赤肉蜜瓜
◎刺身四食 油甘鱼、帆立贝、目鲷、吞拿鱼大拖罗
▹东京丰洲市场-油甘鱼食落去好爽口同个鱼生无咩嘢鱼腥味。
▹长崎县吞拿鱼大拖罗-厚切,丰富入口即溶,系我最钟意食嘅拖罗,食落感觉好幸福♪( ´▽`)。厨师会提我哋如果怕太肥腻可以同埋紫苏叶一齐食,真系好贴心。
◎黑梅子清酒煮螺,煮得好入味,首先依啲佢一定无沙同味道浓郁,本身我唔系太食螺嘅人都食左三旧,如果次次啲螺都咁好食,我可以食呀 ಥ⌣ಥ。
◎寿司六食 -障泥乌贼、真鲷、车海老、小矶、马粪海胆
▹障泥乌贼-口感黏身同好烟韧,配埋柚子酱好有咬口。
▹真鲷-用盐职昆布腌咗,口种唔错。
▹车海老-味道好鲜。
▹小矶-用左醋腌制,酸酸美美。
▹马粪海胆-北海道马粪海胆,依家季节啱,配埋天然海盐咬落甜甜哋好creamy。
▹赤身吞拿鱼-用豉油腌制,走左铁锈味,令到赤身都好好味。
◎角切鱼生饭-配自家奄制三文鱼子加上不同嘅鱼生味道层次好丰富。
◎鲜虾赤面豉味噌汤-同一般嘅日式餐厅唔同,用左赤面豉,同无咁咸。
◎静冈县赤肉蜜瓜-糖度达到10点,所以真系好甜好正可惜就系得两旧,好想食多啲 (•͈⌔•͈⑅)。
—
📝评分