餐厅: 茶木‧台式休閒餐廳 (黃埔天地)
资讯:

2021-02-23 799 浏览
喺黄埔天地美食坊入面有好多间食肆,见到茶木有优惠,于是入去食返个丰富嘅下午茶/晚餐啦!卤牛肉刈包拼福州鱼丸肉条紫菜汤$48- 我第一次食刈包,我觉得酱油太咸,唔合我口味。卤牛肉比较难咬开,食得唔系好方便,结果我分开牛肉就咁食,用其他卤味拼盘嘅食物夹包一齐食。鱼丸同肉条一般水准,紫菜汤都唔错。微辣手工拌面$68台式麻辣半筋半牛肉,自家制椒麻拌面,台湾直送麻辣鸭血拼素鸭- 椒麻拌面味道刺激、重口味,口感弹牙,推介。鸭血同素鸭味道都唔错,牛筋牛肉份量几好,非常软滑,煮得入味,不过稍为油腻少少。台式卤味拼盘$75- 拼盘有: 鸡翼、豆腐、五花腩、花生、牛肚、肾、鸡蛋。所有食物都卤得入味,偏咸,最啱同几个朋友一齐share。草莓香草蜜糖砖块$58- 本来正价$80,适逢茶木8周年,就有呢个优惠,我哋都系因为呢个优惠而入嚟食。其实食完一个下午茶餐、一个面餐、一个卤味拼盘已经好饱,不过好彩食甜品有第二个胃!草莓雪糕同啱啱烘起嘅香脆蜜糖多士简直系绝配!士多啤梨酸酸甜甜好开胃!未试过嘅朋友一定要叫呢个甜品同人一齐食!高度推介!
卤牛肉刈包拼福州鱼丸肉条紫菜汤$48
微辣手工拌面$68
台式麻辣半筋半牛肉,自家制椒麻拌面,台湾直送麻辣鸭血拼素鸭

- 椒麻拌面味道刺激、重口味,口感弹牙,推介。
台式卤味拼盘$75
草莓香草蜜糖砖块$58