2018-02-06
平时食泰国嘢都会去九龙城,但住黄大仙的朋友仔钟意去凤凰村附近的小店。小店装修都几雅致,员工态度亦几亲切。可惜人手看来不足,全晚只有一个员工负责招呼客人。一场黎到一定要食冬阴公火锅,用冬阴公来打边炉几够特色。或者系冬阴公要即制的关系,都等左一段时间先有饭开。但等待是值得的!汤底上枱香气扑鼻,而且配料亦好丰富。先尝一口冬阴公汤底,绝对唔俾传统的泰国餐厅逊色,酸中带辣,好惹味。我哋一直等待冬阴公汤底滚起,但店员提醒我哋,用呢个冬阴公打边炉系唔需要滚起的,佢哋建议用慢煮的方式煮食。虽然几新奇,但我哋都系将火较大少少比较安心。配料中的鸡肉好滑溜,而且牛肉有牛味,海鲜亦新鲜可口。配料吸收晒冬阴公汤底的精华,好美味。整体而言,用冬阴公做汤底打边炉的确有新意。而且佢哋冇加好多水,系浓郁的冬阴公汤。各款配料加落去之后,实在好好味。如果几个朋友仔,叹住啤酒慢慢烚下烚下,又或者做宵夜,确系唔错。