2019-09-06
餐厅位于黄大仙中心,地理位置相当方便,同朋友六点左右过嚟食晚餐,一开始都唔算多人,大约七点左右已经满座,如果唔想等位就要早少少到。前菜叫左温泉玉子牛油果凯撒沙律($58),单食生菜会阵草青味,但配上温泉玉子同沙津酱,可以中和味道,加上牛油果口感棉滑,将以上捞匀,配搭相当唔错,另上有脆卜卜面包粒,都好好食!推荐!主食就有两个,珍宝赤虾海鲜丼($98)同三文鱼五味($75)。珍宝赤虾海鲜丼,有两只大大只赤虾、两块大大片厚切三文鱼、两大粒带子、玉子同蟹子,配料相当丰富,而且非常新鲜,完全冇腥味,卖相吸引之余亦相当好食!三文鱼五味,顾名思义都系三文鱼寿司,但有五个种类:普通三文鱼、牛油果三文鱼、灸烧芝士三文鱼、海胆三文鱼、灸烧三文鱼寿司。又叫左两个小食,扬物盛($98)同鳗鱼牛油果班戟($55@2)。日本叫炸物为扬物,扬物盛有三种炸物:芝士薯条、唐扬日本池鱼仔、唐扬尤鱼软骨。薯条炸到脆身,包裹着芝士粉,唔需要点酱汁都已经好够味道,非常好食。唐扬日本池鱼仔,感觉就似食酥脆版嘅鱼干仔咁,好特别。唐扬尤鱼软骨,食落脆卜卜,软骨上的炸衣已经调味,咸淡适中。鳗鱼牛油果班戟,用班戟皮将鳗鱼、牛油果、玉子包
又叫左两个小食,扬物盛($98)
同鳗鱼牛油果班戟($55@2)。
最后同朋友一人一个甜品,宇治抹茶阿法奇朵($38)同阿法奇朵($36)。
宇治抹茶阿法奇朵,系抹茶雪糕配上抹茶,可以按个人喜好将抹茶淋上雪糕上,抹茶雪糕抹茶味相当之浓郁,非常好食,十分推荐。