2020-09-09
📍日常素食 (黄大仙)🔍黄大仙龙翔道136号黄大仙中心北馆2楼N201-N202及N226A号舖-----成日大鱼大肉食得多,间中都会想回归平淡食下素菜,前几日夜晚收工之后,B仔就约咗朋友去佢屋企附近嘅呢一间素食自助餐食晚餐。餐厅系开放式设计,环境好通爽,枱同枱之间嘅距离亦都好宽阔,位处黄大仙中心北馆一个比较安静嘅位置,坐系到食饭令人感觉舒服,亦好适合约朋友倾偈。-佢哋有甜品、熟食、炸物、沙律吧、前菜区同雪糕等等,款式算系中规中矩,唔算极多,但质素唔错,且价钱唔贵,属性价比颇高嘅素食自助餐。-炸物:多款炸物里面,个人最爱系芋头鱼,外酥内软,芋头非常扎实,好真材实料,令人忍唔住一再encore-沙律吧:沙律吧里面嘅蔬菜都非常清新,三色椒爽脆无渣,就算唔额外加酱料都好好食,仲可以自制西瓜、哈密瓜凉粉,冰冰冻冻,清新又醒胃。-甜品:整个自助餐最喜爱嘅部分,就系佢哋嘅甜品,无论系热食甜品,如马拉糕、杂粮糕、姜汁糕、腐竹薏仁糖水,定系冻食嘅甜品,如椰汁红豆糕及桂花糕,全部甜度都非常低,味道非常天然,无论大人细路都啱食。尤其系热嘅糕类,质感更系做得尤其出色,入口烟烟韧腍,松软非常。-熟食:有几款B
-----
熟食:有几款B仔都特别中意,例如有酸姜鸡蛋🥚、金针云耳蒸素鸡、🐷莲藕猪手、川味回锅肉等等。酸姜泡鸡蛋其实就系猪脚姜嘅味道,虽然冇咗猪脚,但系鸡蛋却一样美味,醋酸味整得非常到位。金针云耳蒸素鸡嘅素鸡其实系由菇类食物整成,无论系味道定系外型都几可乱真。莲藕猪手则非常下饭,惹味嘅南乳汁配上Q弹嫩口嘅素猪手(素猪手真系有三层:猪皮、肥膏同猪肉),令我不自觉出去夹完又夹。
👶🏻B仔整体评价:7.7/10个👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:8/10个👍🏻