2020-07-22
虾面店马来西亚菜AGAIN ~!最近天气闷热到令人食欲大减🥵,又无得去旅行,唯有食住啲东南亚菜式止止瘾先二人套餐$258虾肉肉片掺掺+咖哩叻沙汤掺掺即系油面+米粉,马来西亚餐牌上都好常见,入口同时两种唔同口感都几过瘾,虾肉唔似平时食急冻虾咁得个爽口。汤底望落浓郁,但饮上口无预期中嘅惹味,家常菜feel颇顺口😅,食完成碗面都唔觉得腻虾肉鱿鱼掺掺+辣味虾汤招牌虾汤!黎到无理由放过佢😆😆 汤底以虾壳、洋葱、辣椒、肉骨手等炒熬煮超过七小时,饮落去出乎地清爽,有海鲜嘅鲜甜味及充满香气,唔算太辣,如果平时唔食得辣嘅都可以试试亚参酱脆多士上网查先知道原来亚参即系罗望子,味道偏酸摩摩喳喳(热)在东南亚地区是一个几有代表性嘅甜品,浓郁嘅椰奶底配上番薯,芋头等,煮得软糯,几有惊喜另外套餐仲包括小食拼盘、沙嗲酱秋葵鱿鱼乐乐(乐乐即系滚一滚白焯意思)、炸鱼皮
二人套餐$258
虾肉肉片掺掺+咖哩叻沙汤
虾肉鱿鱼掺掺+辣味虾汤
亚参酱脆多士
上网查先知道原来亚参即系罗望子,味道偏酸
摩摩喳喳(热)
查看之前的留言 ()