2020-10-04 331 浏览
有冇人好钟意饮茶食点心?成日都话呢d中式餐厅好少黄店,其实都唔是必然架!今次就介绍位于太子既黄色点心舖 - 徐记厨房~老实讲,佢d摆盘麻麻地,我有尝试过摆靓d点心,但郁佢佢会烂😢所以影既相麻麻,大家体谅下~蟹子烧卖皇 $29好传统既茶楼烧卖,虾虾🦐好大粒徐记虾饺皇 $30佢既水晶皮做得有点太软,想尝试摆靓佢时,个皮一拉即烂,少扣分;但个内涵味道几好,虾味都浓黄金流沙包 $20上枱见到得2个包有少少唔开心(平时出面食多数3个),但望番价钱佢系平左既都接受到~个包够热,食到少少流沙,但唔会系流出黎个种治愈奶黄;奶黄做得都几香酱皇蒸凤爪 $22呢个绝对无伏,个酱汁好香,数量比平时好似多D翠绿叉烧肠 $29拣叉烧肠系因为小编唔食牛,又见已经叫左几个虾既点心,完全留意唔到「翠绿」2只字😂上到黎系有惊讶左,入面竟然有翠玉瓜,我觉得呢个配搭好新奇!食落唔好处系加左菜,个内胆有点点湿,少少影响左个口感;但好处系真系几fresh粟米南瓜猪肉粥 $23小编本身劲钟意食粟米粥😳一拎到点心单第一个画呢个,因为茶楼好少有粟米粥!味道都ok,美中不足系南瓜味较淡,同埋粟米较少,但我都收货架啦徐记甘露 $24呢个系

蟹子烧卖皇 $29
好传统既茶楼烧卖,虾虾🦐好大粒

徐记虾饺皇 $30

黄金流沙包 $20

酱皇蒸凤爪 $22
呢个绝对无伏,个酱汁好香,数量比平时好似多D

翠绿叉烧肠 $29

粟米南瓜猪肉粥 $23

徐记甘露 $24
呢个系墙身写厨师推荐就叫左,原来系冰粉,个汁唔会太甜,d花生好好咬口,好消济既轻甜品,值得一试

养颜姜汁糕 $26
贪靓既女士见到养颜就拣左,有无靓到我就唔知啦,不过姜味唔会太重,无乜辣感,亦系较轻口,我觉得就欠左dd特色

Overall 黎讲d点心都高质,起码无伏先!环境都ok, 加茶个d都手脚快(但无个酒壶比你自己酙);附近位置都加哂隔板,保持番社交距离~
唔好再话无得带呀爸呀妈饮茶啦~食点心都有黄店架💛
2020-09-24