2017-09-29
1972 浏览
原来香港都已经有黄记煌,仲要系有个厦门朋友话我知,我先知,哈哈。其实黄记煌喺国内都有好多分店,虽然我间中都北上揾野食,但好少话谂到去食焖锅,毕竟国内有咁多选择。今次开左分店喺尖沙咀,又有朋友约,于是有机会一试。估唔到香港嘅黄记煌水准都唔错,环境舒适,焖锅又够惹味,最重要系店员嘅服务好到…我觉得刘华都要赞餐厅位于尖沙咀,喺楼下已经见到亮眼招牌,位置很多,而且相当阔落,即使唔系坐卡座,都有足够嘅空间。晚市时间都有唔少客人,我地算系比较迟入座,食埋甜品最后一枱先走,原来都有唔少人系两丁友黎食焖锅。餐牌供应多款焖锅,有鱼、鸡、牛蛙、海鲜、牛肉、猪类,定价$228-298,如果喜欢弹性高一点,可以自选配料四款,都系$298,可选鱼柳、白虾、蚝、牛柳粒、大肠等,然后酱汁自选,有招牌咸鲜汁、海鲜咸鲜汁、香辣豉皇汁、麻辣汁等。另有凉菜,例如麻辣土豆丝、黄瓜、尖椒皮蛋等,等紧焖锅途中可以点个凉菜,边食边等。配料有海鲜、肉类、丸饺滑类、蔬菜、豆品、面饭等。虾虾大笑焖锅 $278老实讲,个个锅都好吸引,我地拣黎拣去都系决定呢个「虾虾大笑」,里面有虎虾、白虾、墨鱼仔,跟番建议配搭选香辣豉皇汁。配料用一个类系花
餐厅位于尖沙咀,喺楼下已经见到亮眼招牌,位置很多,而且相当阔落,即使唔系坐卡座,都有足够嘅空间。晚市时间都有唔少客人,我地算系比较迟入座,食埋 甜品最后一枱先走,原来都有唔少人系两丁友黎食焖锅。餐牌供应多款焖锅,有鱼、鸡、牛蛙、海鲜、牛肉、猪类,定价$228-298,如果喜欢弹性高一点,可以自选配料四款,都系$298,可选鱼柳、白虾、蚝、牛柳粒、大肠等,然后酱汁自选,有招牌咸鲜汁、海鲜咸鲜汁、香辣豉皇汁、麻辣汁等。另有凉菜,例如麻辣土豆丝、黄瓜、尖椒皮蛋等,等紧焖锅途中可以点个凉菜,边食边等。配料有海鲜、肉类、丸饺滑类、蔬菜、豆品、面饭等。
虾虾大笑焖锅 $278
老实讲,个个锅都好吸引,我地拣黎拣去都系决定呢个「虾虾大笑」,里面有虎虾、白虾、墨鱼仔,跟番建议配搭选香辣豉皇汁。配料用一个类系花樽嘅容器装住,一层一层,先落底油,(虽然无水煮,但都要有少少油份),然后会铺上蔬菜底料,有萝卜、西芹、洋葱、红枣、杞子、蕃薯等,然后铺上主要配料,即系虎虾、白虾、墨鱼仔,净系睇到已经流哂口水。 然后加调味料,黑白胡椒、五香粉同少少酒,然后盖上煲盖就焖煮,我地呢款锅系焖左15分钟,然后店员会加入预先拣嘅酱汁(香辣豉皇汁),均匀铺喺面头,质地几嘅稠身,所以焖锅都几重口味,最后再焖多几分钟就食得
虎虾、白虾加埋都有接近20只,相对白虾,虎虾嘅质素较好,既大只啲,而肉质较弹牙爽口,感觉都几新鲜。白虾则中规中矩,其余墨鱼仔其实都好多,不过焖完缩哂水,好细粒好搞笑。而香辣豉皇汁嘅味道其实有少少似奇味鸡煲,咸咸地又辣辣地,愈煲愈入味连萝卜、蕃薯等配料我地都食清光。焖锅食到咁上下,可以加汤好似平时咁样打边炉,加左汤之后,味道会稍为调淡,冇咁重口味。
美国客格斯牛柳粒 $98
牛柳粒带少少筋位,有嚼劲得黎唔老唔韧,亦有明显牛味,但一点必需要讲,价钱实在太贵,接近十蚊粒
三黄鸡件 $58
因为冇点焖鸡锅,所以只行点左一份鸡渌落去试试,鸡件份量正常,而且配呢个锅底都好入味。
手打虾滑 $65
虾滑都够新鲜,而且入口都弹牙,略嫌唔够起胶。
鲜虾云吞 $24/半份
本来半份云吞要廿几蚊都唔贵,不过只有三粒,而且质素好普通。
娃娃菜 $35
咁重口味嘅锅底唔少得点个菜食下,我地拣左娃娃菜,超入味。
出前一丁 $15
本来系冇打算点的,但见到前面枱食,我又忍唔住。
最方便系食完火锅,仲可以点埋许留山糖水,我都唔知自己几耐冇食过(本来我系想去食抹茶甜品的),但朋友猛话几抵几抵,要食埋,于是我地like左黄记煌嘅facebook,享用左半价甜品,如果人多,想一人一份,就按人头like,都几大方。不过我地两人share一份已经饱到捧住个肚。
多芒亮晶晶 $19(like facebook半价)