2018-04-22
中式的黄金咸蛋虾食得多, 但系都仲未试过如果捞系炸鸡都到会系咩味,今次朋友就带左我去食韩国潮流兴的炸鸡食法: 黄金咸蛋鸡!!Sodam Chicken (中环店)系中环云咸街, 系艺穗会同圣保罗堂斜对面, 去开兰桂坊饮酒既话实识上去。餐厅面积虽然唔系好大, 但装潢时尚, 配上一列的落地大玻璃, 感觉光鲜而不局促。我地叫左一个2-3人的套餐($398), 另外有叫多左一款standard size 的焗鸡。套餐的双拼炸鸡, 当然拣黄金咸蛋味啦, 而另一款味我地拣左柠檬西柚。个鸡上到台时,我地个个都「哗」一声, 因为件件鸡都涨卜卜, 新鲜炸起又热辣辣, 真系不得了。而个黄金咸蛋有的咸蛋味的确唔同中式果D黄金虾, 韩国式做法唔会死咸, 虽然唔系话好浓味, 但我反而觉得刚刚好。而且最欣赏sodam D 鸡肉质地好靓好嫩滑, 一D都唔鞋, 白白滑滑,睇得出sodam 对食材的认真。个套餐又有薯条(原味/芝士/紫菜), 我地拣左芝士味。薯条新鲜鲜炸,薯条上酿满多多的芝士粉, 食落咸咸香香而且份量又好多, 我同朋友食极都好似食唔完。而个餐仲配一款小食(水冷面/ 鱼串汤/ 凯撒沙律)我地拣左鱼串汤。鱼
今次朋友就带左我去食韩国潮流兴的炸鸡食法: 黄金咸蛋鸡!!
而个黄金咸蛋有的咸蛋味的确唔同中式果D黄金虾,
个套餐又有薯条(原味/芝士/紫菜), 我地拣左芝士味。
薯条新鲜鲜炸,
薯条上酿满多多的芝士粉, 食落咸咸香香
而且份量又好多, 我同朋友食极都好似食唔完。
而个餐仲配一款小食(水冷面/ 鱼串汤/ 凯撒沙律)
我地拣左鱼串汤。
鱼串汤入面除左有鱼片外, 仲有娃娃菜, 金菇同大葱等等,
汤的味道饮得出有用唔同的海鲜/鱼干/虾干等等去煲, 同系韩国饮的无咩分别。
除左个餐之外, 我地另外叫埋蜜糖蒜香焗鸡,
呢个焗鸡虽然只系焗, 但个皮一D都唔输炸鸡个皮, 仍然系脆卜卜,
而且加埋D 蒜香的惹味,
一件接一件真的停不了。
最后套餐饮品叫了可乐和apple juice,
呢餐真系满足!
下次系兰桂坊饮酒前, 黎呢到食定炸鸡打定底就最perfect~