2017-07-20 269 浏览
连续落左几日雨,今日老细竟然话可以早d走,咁就即时约朋友食饭啦,来到位于禾𪨶既渔乐。可能因为落大雨关系,餐厅唔算多人,唔驶等位就有得食。两个人叫左两个主菜 + 一个小食,份量岩岩好。香茅猪扒冬荫功米线:朋友最爱冬荫功,指明要呢个米线。冬荫功汤底够浓,唔会太辣,加埋米线都唔觉得汤底淡左,配埋香口既香茅猪扒,话咁快成碗连汤清晒。青胡椒鸡煲:原本想叫青咖喱,黎到再望望餐牌先知道睇错左,唯有照食啦。但食落竟然觉得越食越好味,都算错有错著。鸡肉好嫩滑,配埋青胡椒汁非常惹味,食到停唔到口,唔好以为份量好少,食食下发觉原来个煲都几深,好似食极都有咁。铁板杂菌茄子:份量以小食黎讲都几多,茄子面头铺满杂菌,上台时热辣辣,味道都算唔错,唯一美中不足既系比较多油,令茄子俾人感觉好油腻。总括黎讲,呢度食物都几好味又唔贵,不过下次真系要试下个咖喱。

香茅猪扒冬荫功米线:

青胡椒鸡煲: