2019-04-16
👭虾匠(九龙城)👭1⃣冬阴公虾汤掺掺 $48比平时既冬阴公汤淡d,但都好香椰汁味同有淡淡既虾味😚,虽然汤无咁浓但个酸味都足够,辣味就反而唔太觉,配上掺掺(即油面+米粉)都几夹。配料方面都份量好足,但我个人觉得鱼片无咩鲜味😰2⃣招牌虾汤掺掺 $48个汤头好有虾味,但佢系唔辣既。如果有朋友想食辣,我建议问老板拎一只用虾酱炒既酱,加落汤到将个汤头变得更滋味🤪,配料同面既份量都好多,不过扎肉味道较淡。3⃣招牌虾汤配龙虾半只掺掺 $88呢款面岩哂钟意食龙虾既朋友。佢其实就系招牌虾汤既配料再加半只龙虾,即系加$40就有龙虾食😱平时街市一只龙虾都要$100左右啦,呢个就真系性价比好高啦,又多肉又有膏,不过呢我就觉得只龙虾煮得老左少少,如果可以控制个时间好d就perfect喇🤪🤪4⃣虾虾霸霸 $68呢只其实系炸虾饼,佢同一般泰国餐厅唔同既地方系佢成块拎去炸,而唔系制作成一件件咁😳。虾肉质地都爽口弹牙,但厚度就比一般虾饼薄一半,所以虾味唔够浓郁,有少少比炸粉抢左风头。5⃣粉丝皮春卷(4条) $28即叫即做所以好热,要小心d慢慢食。个网皮好薄好脆身,但就细旧左d,所以食完都唔会好有满足感😖。💡以上系午餐价,晚市好似
1⃣冬阴公虾汤掺掺 $48
配料方面都份量好足,但我个人觉得鱼片无咩鲜味😰
2⃣招牌虾汤掺掺 $48
3⃣招牌虾汤配龙虾半只掺掺 $88
4⃣虾虾霸霸 $68
5⃣粉丝皮春卷(4条) $28
💡以上系午餐价,晚市好似价钱有少少唔同的。另外学生买$40以上既面都有饮品送,有学生证既朋友记得带埋张证去帮衬啦😂
推荐度: 7.5/10
🏠九龙城福佬村道20-22号学林轩地下A舖