2022-12-12
来到铜锣湾的Dazzling Cafe ,不用排队太久就可以入座。虽然曾经要求坐在露台的位置,但是未能成功。的确有点失望。进到餐厅里面看见餐牌配置齐全。我就选择了明太子意粉。因为同时有几个朋友一起到来。所以我们都选择了120港元的这个lunch set。包括佛罗伦斯花枝干贝面、明太子意大利面、青酱奶油鸡腿意大利面仲有黑松露意大利面。每一个套餐都会附带一个沙律同埋一杯饮品。沙律汁好少,基本上试唔出有啲咩味。饮品方面我选择综合莓果香芬茶。佛罗伦斯花枝干贝面:原来呢个意大利面系有鱿鱼同埋虾,当中更有番茄伴碟。当中带子有两粒。呢个完全系一个海鲜意大利面。营养均衡又色彩丰富。明太子意大利面:呢个系票选第一嘅意大利面。浓郁嘅明太子酱带黎丰富嘅口感。当中嘅明太子酱多到好似变成汤面咁。又有奶油嘅甜味,亦都有腌制过嘅咸香味。紫菜俾得相当大方,每一啖意大利面都有紫菜味。青酱奶油鸡腿意大利面:普普通通,鸡腿算系帮手切开咗。鸡皮连埋鸡肉一齐食比较香,但系亦有少少肥腻嘅感觉。伴碟有坚果,增加咗少少爽脆嘅口感。黑松露意大利面:呢个面被票选做当日最失望嘅意大利面。佢本身已经要升级$20,先至可以食到。但系佢做出嚟嘅
黑松露意大利面:呢个面被票选做当日最失望嘅意大利面。佢本身已经要升级$20,先至可以食到。但系佢做出嚟嘅效果,好似系便利商店入面嘅黑松露意大利面。而且呢个意大利面冇肉,全部都系菇。当中包括蘑菇仲有鸡髀菇。所以呢个面建议大家避雷。
综合莓果香氛茶:茶壶入面可以斟到四杯茶。茶包被餐厅拎咗出嚟。如果想继续增加味道可以放返落去茶壶。茶壶侧边系一粒棉花糖,棉花糖可以摆落去茶一齐饮用。棉花糖溶化嘅时候,会令到茶有淡淡的甜味。个人认为冇加棉花糖嘅茶比较好饮。
总括而言,除咗黑松露意大利面,令人用餐有失望嘅感觉。其他都算系比较满意嘅用餐体验。如果午餐时间,可以开放露台位置会更加好。