2019-10-17 401 浏览
这是庆生饭,要食豪d食好d!唔知点解一直都冇兴趣食海鲜,而我两是日本菜fans,加上上司推介,就决定这间居酒屋了。打开餐牌,唔好讲款式,净系种类已经琳琅满目,连pizza都有得食,pizza系特色款唔系普通圆渌渌的,不过我冇叫!仲有刺身、寿司、饭、粥、拉面、窝、各种放题见到同见唔到嘅小食,净系拣都有排烦!餐牌好多页,我想放晒上黎,但由于只限十二张上传,我求其放几张啦!两个人叫左五样野,我都知叫多左架啦,谂住大日子放纵d嘛,又见得碗粥啫,其他都是小食,应该唔会太饱。错!错!错!饱到抱住个肚走仲要食唔晒,埋单约$360啦,好抵吖!首先叫左餐牌最贵果款刺身:好高质,先讲最惊喜果款:吞拿鱼,人生只系筑地食过拖罗,食过一个set有三个level嘅拖罗,第一系要用牙咬嘅,二系少许牙力半溶入口,三系入口即溶,呢个去到二,可恨多根咬唔烂。海胆唔浓,淡淡海胆香味,庆幸唔臭。其他都拍得住非争鲜连锁式寿司店。炸物叫左软壳蟹,质素无疑差过我某篇荔枝角居酒屋食评,但我系赞嘅,首先果间贵一倍好食是肯定的!如果出面食到呢个质素通常都要$4x-$5x,所以呢个超抵食啊!芝士年糕,比外面好吃好多,不是炸,可能系煎可能系
打开餐牌,唔好讲款式,净系种类已经琳琅满目,连pizza都有得食,pizza系特色款唔系普通圆渌渌的,不过我冇叫!仲有刺身寿司、饭、粥、拉面、窝、各种放题见到同见唔到嘅小食,净系拣都有排烦!餐牌好多页,我想放晒上黎,但由于只限十二张上传,我求其放几张啦!

极上豪华什锦刺身
炸天妇罗软壳蟹

芝士年糕,比外面好吃好多,不是炸,可能系煎可能系烤,冇咁油腻,年糕好软,芝士好香,好多地方比较流质,搞到食晒芝士先年糕。呢个会比较固体状得黎腍bear bear,配合到年糕质感!
烧芝士年糕

成版串烧,拣左好耐就试呢个鸡串啦!价钱同外面差不多,一向都觉得串烧其实好襟计,就试下你抵唔抵食!第一啖,哇,旧鸡上面果块小小的皮好香脆啊!鸡肉个人觉得轻轻腌过,提升好味程度!上面一点柚子个人觉得冇需要!
柚子大葱鸡串
压轴出场系粥!上枱比佢个size吓亲,一大个拉面碗,好抵吖!眼见好多料咁㖞!食落口第一啖觉得:咦~淡左少少㖞!其实佢好香蟹肉蟹糕味,食食下觉得唔盐先好,先食到原汁原味!入面有好多菇,蟹肉就唔多,蟹糕好多,超级推介!
蟹肉杂炊

长洲又得一间好野食啦!
庆祝纪念
生日