2019-02-02
春阳茶事喺台湾非常出名,是艺人黑人开设的台式饮品店,之前只会睇网上嘅post根本冇法去饮真品, 恨咗好耐香港终于开分店啰~ 以后唔使心思思亦都唔需要飞去台湾都可以饮到, 实在太好喇!饮品店嘅设计跟台湾一模一样, 仲有一个春字给人打卡,买完饮品就可以即时打卡,很不错。饮品选择都算多,而且佢哋主打台式靓茶,所以比茶叶非常讲究, 烹煮时间及保存时间都好有要求, 务求keep住最优质饮品提给客人。今次我就点佢哋嘅主打柠檬蜜乌龙,先饮出柠檬嘅清香, 慢慢再带出乌龙茶嘅味,微微蜜蜂嘅甜,感觉好健康,唔饮食紧化学品,真材实料,真系饮紧茶。朋友就叫咗芝士玛奇朵红茶, 唔好以为芝士奶盖会好heavy,其实饮落好light,唔系重口味芝士,而且好滑好creamy,同红茶好夹。另外仲叫多杯葡萄柚绿茶, 葡萄柚系限量供应㗎,因为全用手人掏出葡萄柚嘅汁,不是用机械, 非常好员工心机。味道葡萄柚味很浓,配上绿茶甘味, 不苦不涩,很不错。