2017-12-01
睇openrice揾好嘢食,见到「金船长餐厅」系今年最优秀开饭热店,超过400个好评😵 决定要试下~ 餐厅位置大角咀,气氛唔错,几有情调,店员服务态度好好,并推介店里的得奖菜式~黑松露菌酱意式马斯卡普芝士夹心比萨$108店员好细心介绍,有三种食法~1. 纯粹感受黑松露及芝士的清香,入口外脆内软~ 2. 配合自家制提子果醋享用3. 加上有机沙拉菜和自家制提子果醋享用我觉得等一个食法最好味☺️ 黑松露同芝士的味道平衡得好好,好香浓,而且外脆内软的口感好好,唔加任何东西都已经非常好味~ 而友人就觉得加提子果醋更好味,一款菜式可以满足不同人的口味,果然系得奖菜式👍🏻 餐汤今晚系牛尾汤,质感好浓厚,唔会太咸,餐包系蒜蓉多士,好香脆~法式焗田螺配法式多士 $68田螺用牛油焗,充满牛油香,田螺都几鲜甜,配法式多士一齐食,味道唔错~美国特级肉眼牛扒(12安士)$298哗!好大块啊!果然系足12安士,而且卖相几特别,设计到帆船咁样,配合返餐厅主题,其实系一块多士,几香脆~ 牛扒我哋拣咗五成熟,切开见到粉嫩肉,系嘅粉红色,有肉汁,肉质鲜嫩,好林,一啲都唔靭,肉味浓~ 我哋拣咗蒜蓉汁,都好香,同牛扒好配合~
黑松露菌酱意式马斯卡普芝士夹心比萨$108
店员好细心介绍,有三种食法~
1. 纯粹感受黑松露及芝士的清香,入口外脆内软~
2. 配合自家制提子果醋享用
3. 加上有机沙拉菜和自家制提子果醋享用
法式焗田螺配法式多士 $68
美国特级肉眼牛扒(12安士)$298
哗!好大块啊!果然系足12安士,而且卖相几特别,设计到帆船咁样,配合返餐厅主题,其实系一块多士,几香脆~ 牛扒我哋拣咗五成熟,切开见到粉嫩肉,系嘅粉红色,有肉汁,肉质鲜嫩,好林,一啲都唔靭,肉味浓~ 我哋拣咗蒜蓉汁,都好香,同牛扒好配合~ 我哋两个人share先食得晒,不过都唔觉得好腻~ 我哋拣咗炸薯圈,香脆好味~ 旁边嘅配菜有矮瓜、南瓜、翠玉瓜,都烧得唔错,清新好味~
炸软壳蟹南瓜意大利饭 $148
卖相唔错,有好几件软壳蟹,香脆可口~ 意大利饭金黄色,好靓~ 意大利饭比较硬身,跟足传统嘅煮法,唔同其他餐厅煮得比较偏腍,都几正宗~ 整体份量算多,适合朋友share~
饮品方面,我哋拣咗宇治抹茶红豆奶昔,同加州牛油果沙冰~ 宇治抹茶红豆奶昔有淡淡的抹茶清香,配甜甜嘅红豆几衬~ 牛油果沙冰则非常浓郁,真材实料~
甜品方面,我哋拣咗金船长梳乎厘同心太软朱古力布甸~ 金船长梳乎厘好靓,好大件,焗得好高,好松软~ 外皮金黄色,里面软绵绵,好正👍🏻 而心太软非常流心,热辣辣新鲜焗,配雪糕好正,味道好好~
非常饱,非常满足的一餐,餐厅服务好好,店员好细心,环境情调都唔错,价钱合理,值得一试~