2023-08-03
今日去咗间意大利餐厅食晚餐,位于中环伊利近街,餐厅门面用左系一只好高贵嘅绿色,好有格调😌 餐厅感觉私隐度高,可以喺度静静咁享受美食😎 餐厅最近有个新嘅tasting menu,主题系Alba Summer Black Truffle🤩🤩 展现世界松露之都最好嘅夏季黑松露😍 钟意食松露嘅我一定要试下啦🤩首先侍应会奉上两杯Champagne of the Day🥂饮一杯冰冻嘅香槟先开始今晚嘅美食,真系唔错🤤🌟Amuse Bouche with Alva Summer Black Truffle开胃小食除咗有意式面包之外,最特别嘅系用三种唔同年份嘅意大利醋,配一口芝士食,非常滋味😍 另外仲有黑松露鱼子酱蒸蛋,配搭得好好,味道好夹👍🌟Bruschetta Fassona & Truffle前菜方面有牛肉脆饼松露, 餐厅职员毫不吝啬咁将松露刨片🤩 脆饼上面铺满松露,卖相好靓,配少少橄榄油,非常唔错👍🌟Spaghetti Japan Uni & Alba Summer Black Truffle意粉卖相一流,松露片真系好多,靓到唔舍得食 😆creamy嘅酱汁配海胆意粉, 趁热食,非常好食😋🌟Bac
🌟Bruschetta Fassona & Truffle
🌟Bacatini Amatriciana Pork & Alba Summer Black Truffle
不愧为黑松露嘅tasting menu,每一碟都有大量嘅黑松露片😆 今次呢一个意粉有另外一种感觉,煎得好香嘅烟肉非常惹味,加埋淡淡嘅黑松露味道又系另一个层次嘅体验😋
🌟Organic Fassona Sirloin Steak & Alba Summer Black Truffle
上碟好震撼,一个好大嘅铁板上面铺满切好咗嘅有机西冷扒,medium啱啱好👍 除咗有即刨嘅黑松露片之外,仲配搭咗四种唔同嘅酱包括蒜蓉柠檬,黑醋,松露油,同埋辣椒油,牛肉好嫩滑,份量十足,充满意大利风味😍
🌟Organic Piedmont Slow Cooked Pork Loin & Alba Summer Black Truffle
有机慢煮猪腰肉都系用大铁板上,猪腰肉上面有芝士再配埋即刨嘅黑松露片,摆盘好靓 😍 由于猪肉系慢煮,所以好嫩滑,肉味都好浓😋
🌟Alba Summer Black Truffle Pannacotta
松露朱古力奶冻味道非常浓厚,我哋都觉得好好味🤤 除此之外仲有雪糕,朱古力,意大利芝士饼等,最有趣就有个柠檬沙冰,佢会即场加vodka, 一啖饮晒,感觉都几清新😎 餐厅最后仲奉上咗两杯松露酒,真系好香,远距离都闻到,而且入口都好香醇,唔错👍 如果大家试过钟意就要记得佢呢个牌子啦😆
呢个tasting menu好成功,可以令到顾客系唔同角度享受到当造嘅黑松露😍 另外餐厅都好不吝啬咁样将黑松露融入每一道菜度, 不可不提嘅系餐厅嘅环境令到今晚嘅用餐体验有所提升😌 而且职员嘅服务态度好好,我哋都觉得好满意👍 另外呢个tasting menu份量都唔少,钟意食黑松露嘅朋友一定要把握呢个当造季节嚟试下啦😎