2023-11-29
前几日男友叫我著靓啲返工原来放工带我去食间靓靓意大利菜而家仲要系Alba Winter Black Truffle Menu由前菜 Main 至甜品都系Truffle🖤有两杯Champagne做welcome drink✨Homemade Bread 用上12年、25年意大利陈年黑醋 用特制碟装住Olio特级橄榄油 可以就咁先试下陈醋 25年嘅真系有明显分别 之后再用手工面包沾上唔同年份嘅陈醋可以品尝到陈醋唔同年份嘅质感同味道✨Amuse Bouche with Alba Winter BlackTruffleCaviar同truffle 互相配合 味道香浓蒸蛋好软滑 口感有层次Appetizer✨Fassona Sirloin Beef Carpaccio & Alba Winter Black Truffle薄切生牛肉 用上芝士、胡椒、黑橄榄油调味再刨上大量新鲜truffle 味道香浓 好食✨Burrata 125gr, Asparagus & Alba Winter Black Truffle系我钟意嘅Burrata Cheese口感软滑得黎又有咬口配上鲜芦笋、黑橄榄油 再刨上大
原来放工带我去食间靓靓意大利菜
而家仲要系Alba Winter Black Truffle Menu 由前菜 Main 至 甜品都系Truffle🖤 有两杯Champagne做welcome drink
用特制碟装住Olio特级橄榄油
可以就咁先试下陈醋 25年嘅真系有明显分别
之后再用手工面包沾上唔同年份嘅陈醋
可以品尝到陈醋唔同年份嘅质感同味道 ✨Amuse Bouche with Alba Winter Black
Truffle
Caviar同truffle 互相配合 味道香浓
蒸蛋好软滑 口感有层次
Appetizer ✨Fassona Sirloin Beef Carpaccio & Alba Winter Black Truffle
薄切生牛肉 用上芝士、胡椒、黑橄榄油调味
再刨上大量新鲜truffle 味道香浓 好食 ✨Burrata 125gr, Asparagus & Alba Winter Black Truffle
系我钟意嘅Burrata Cheese
口感软滑得黎又有咬口
配上鲜芦笋、黑橄榄油 再刨上大量truffle 味道丰富
Pasta
✨Spaghetti Canadian Uni & Alba Winter Black Truffle 意粉有三款选择 但我一定会拣海胆🫶🏻
加拿大海胆加芝士 意粉汁好香好creamy
意粉弹牙有咬口又好挂汁
再刨上大量truffle 每啖意粉都有truffle 好香啊
Main
✨250gr Fassona Beef Sirloin & Alba Winter Black Truffle
✨Organic Piedmont Slow Cooked Pork Loin & Alba Winter Black Truffle with Gorgonzola Cheese On Top 意大利既西冷牛扒肉质嫩滑 牛味香浓
有机慢煮猪腰肉肉质粉嫩 肥瘦适中
两款肉用铁板上菜 保持住温度
再刨上大量truffle 每啖都食到truffle嘅香味
另有四款酱汁 辣椒橄榄油、黑松露油、意大利香草蒜油及陈醋
可以因应自己嘅口味加埋食 各有特色
Dessert ✨Alba Winter Black Truffle Pannacotta
有黑松露奶冻、心形棒棒雪糕、啖啖咖啡味既 Tiramisu 、Vodka 柠檬沙冰、Cannolo 及自家制朱古力 配埋dessert wine
特别钟意黑松露奶冻 奶味香浓又有黑松露嘅香味
呢一餐好满意啊 💕 餐厅门口低调奢华
原来神秘嘅绿色入边就系一间意大利餐厅 装修简约优雅 坐满客人后气氛好好 👍🏻