2017-04-27
一家人聚埋一齐食餐饭,系每月必做既事,今个月就揾左几间餐厅,因为家人话好耐无食到西餐咁话。先食佢地餐厅介绍既主打菜式,黑松露酱芝士夹心pizza,外层系意大利马斯卡普芝士,所以味道香浓口感又香脆,夹心系黑松露酱十分清香,加上点埋份自家制提子醋,醒胃之余味道清甜,令味道更丰富,令这菜式更显特别。另外呢份系蒜香炒青口,蒜味劲香加埋辣椒炒,令人更易入口,青口煮到刚熟,口感嫩滑而又无青味又无腥味,由于用橄榄油黎炒,食落就更健康。主菜系法国鹅肝炒饭,整份鹅肝三安士烤过后有阵熏香,鹅肝系入口即溶,口感滑完就已经溶晒,真系嫌份鹅肝太细。好在用埋鹅肝粒黎炒饭,令份炒饭香喷喷,一啖饭里面就有几粒鹅肝,感觉呢份菜式零舍贵格,连平时唔食鹅既阿妈,都赞好呢个炒饭呀。