2021-02-10 3470 浏览
茶餐厅☕系香港嘅特色之一,老字号又好,得二、三十年历史嘅都好,都可以代表到香港👍🏻而金园虽然只系开咗廿几年,但有4、50年经验嘅师傅坐镇,水准唔会差过老舖~ 其实我系上年年尾食嘅,见呢排金园比fb关注组讨论得咁热烈,即刻揾时间写返食评😆👆🏻金园位置唔难揾,喺长沙湾C2出口出,穿过元州商场之后,经长发街直行,到青山道转右就到架啦!👆🏻门口贴咗部分嘅餐牌,当然都唔少得被吹捧嘅蛋挞啦~👇🏻新鲜出炉热辣辣,不过我无试~👇🏻餐厅真系几干净下!见到第二代老板攞住地拖系咁拖😹而餐厅大部分位置都系靠墙卡位,同其他茶记一样,啲位系比较窄身~👆🏻望落够晒怀旧嘅餐牌(佢个餐牌同长沙湾新华嘅差唔多样,𠮶间蛋挞味道不错,可睇食评😹)👇🏻同一般茶记一样,有🍜汤/炒粉面意通、包类(多士、三文治🥪、面包🍞等)、饮品☕👇🏻亦唔少得套餐😹早餐、午餐、特餐、快餐🍴👆🏻黑椒就系金园嘅招牌😆因为呢度嘅黑椒酱系第一代老板出去拜师学返嚟,仲自己调过味~而佢地都标榜猪肉同牛肉系用新鲜嘅!👆🏻干炒黑椒猪扒意粉🐷意粉几干身👍🏻由于黑椒酱同意粉一齐炒,所以意粉好入味,所以干得黎唔dry😹而且啖啖都有黑椒嘅香味,唔太辣,食完一啖个口都仲有个

👇🏻亦唔少得套餐😹早餐、午餐、特餐、快餐🍴

干炒黑椒猪扒意粉

👆🏻干炒黑椒猪扒意粉🐷意粉几干身👍🏻由于黑椒酱同意粉一齐炒,所以意粉好入味,所以干得黎唔dry😹而且啖啖都有黑椒嘅香味,唔太辣,食完一啖个口都仲有个黑椒味😹好吸引~仲好食过上环𠮶间华乐冰室!呢个一定会再食😹猪扒炸得几酥脆,唔干有肉感,而且份量都多~
热奶茶

👆🏻奶茶嚟讲佢唔系最好,但算系几浓郁几香,茶味同奶味平均,不过鞋咗少少姐~整体黎讲合格嘅~

下次有机会先试下 被吹捧嘅蛋挞~😹😹😹
2020-12-21