2018-07-23
※本文以用餐当日的环境、服务和食物质素为准,口味亦因人而异,文章只作参考之用。-台式饮品过江龙来势汹汹,开完一间又一间,除左老虎堂外;由台湾艺人「纳豆」所开设既「良辰吉时」,都系香港连开两间分店!(荃湾及元朗)仲记得佢地个花纹纸杯真系影相一流。仲记得荃湾店新开张又排到癫左咁滞,大热天时,愿意一杯饮品等成个钟以上既人一定唔会系小妹。事隔唔使一个月长龙已消散,小妹当日平日六点去到,只有约十个人排队,但足足等左成15-20分钟先到我落单,里面人手充足(成7-8个店员),条队却郁得好慢,令我一度怀疑长龙既原因只系因为收钱收得慢!餐牌上饮品款式选择多,不过睇过唔少评论,奶茶似奶水,珍珠又无味,所以男人想叫多杯有味珍珠黎饮都被我否决左!最终都系要左杯餐牌上无,但广告牌上有既「啵爆黑糖厚鲜奶」,杯黑糖奶价钱仲贵过老虎堂,到底值唔值呢?啵爆黑糖厚鲜奶 $36标旁用100%日本明治鲜奶,无得调冰或糖,拎上手个黑糖底好热下。唔明有好多人都话点解黑糖珍珠系热既,连埋珍珠新鲜煮出黎梗系热啦,去台湾饮都系热架(用普通糖浆围边同煮定既珍珠咪唔热啰!)上面仲有层厚奶霜同洒上脆脆黑糖,奶霜搭配下饮落奶味比较醇厚(第一
啵爆黑糖厚鲜奶 $36
上面仲有层厚奶霜同洒上脆脆黑糖,奶霜搭配下饮落奶味比较醇厚(第一二啖)。黑糖望落好多咁,饮落唔会话甜到癫左(当然要拌匀先饮啦),反而愈饮愈唔够味。珍珠我俩都觉得唔会太腍都几烟韧,但唔算入味。
整体不过不失,但唔会觉得系难饮!而且成杯有三份一系奶盖,所以饮到既唔多,比较细杯,价钱亦偏贵,饮返TeaDays好过,一试无妨吧!