餐厅: ULURU
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
朝早失惊无神落咗场黑雨☔️,打乱了工作安排,所以决定放自己半日假,第日先再好好努力。放假就当然要揾啲搞作,拨个轮确定餐厅有开之后,😁我就怀住兴奋嘅心情出发到湾仔嘅「ULURU」。点解咁兴奋?因为我想拜访呢间餐厅好耐㗎喇,但一直未夹啱时间嚟食下午茶。估唔到喺咁嘅情况下,我终于有机会来朝圣。呢度环境绝对无令人失望,由地下门口、楼梯以至室内位置都非常靓😍,再配合埋轻松嘅音乐,彷佛让人置身于童话世界。我会喺文章最后详细介绍餐厅嘅装修。虽然我一心系嚟食下午茶,但亦都有留意到佢嘅午市餐牌,午餐定价喺湾仔区唔算贵,百头一份西餐🍽,不过唔知份量多少。另外,饮品选择亦都多。彩花之里·温室下午茶($338/两位用),期待已久嘅下午茶出场喇🎊。下午茶由几部份组成,每样食物造型都好精致,份量就偏的骰。不过食Tea一向都系醉翁之意不在酒嘅,无所谓啦😜。甜品有两部份,首先系迷你朱古力糖果温室🍬,「温室」貌似盆栽,中间仲插咗朵玫瑰添,非常可爱。玻璃球器皿入面装住朱古力碎同棉花糖,质感好得意,既松脆又带点烟韧。之后就系三层心点(小新说法)架,中间层系三式蛋糕🍰,从左至右数起分别系柚子🍊、摩卡☕️同蓝莓乳酪🫐。蛋糕细细件,
彩花之里·温室下午茶
迷你朱古力糖果温室
之后就系三层心点(小新说法)架,中间层系三式蛋糕🍰,从左至右数起分别系柚子🍊、摩卡☕️同蓝莓乳酪🫐。蛋糕细细件,唔惊塞到滞咗。三款中我最钟意蓝莓,味道几有层次,而且亦唔腻。顶层有两粒马卡龙,啡色系朱古力,但白色𠮶粒我就唔系好食得出系乜味🙈。
Uluru朱古力
上层仲有两粒Uluru朱古力🍫,朱古力出奇地几好味,外层铺咗啲朱古力粉,内里入口即溶,味道亦唔会太甜。
迷你玫瑰奶冻
迷你玫瑰奶冻,奶冻细滑得嚟唔稀,🌹玫瑰味清香唔俗气,浸味好自然,一啲都唔人工。
朱古力牛角包
朱古力牛角包,🥐牛角包外层好脆,虽然细只,但都无令到内层唔松软,中间加咗朱古力酱,份量适中,唔会令人反感。
咸食
咸食有两种,包括泰式炸鱼蛋🍢同吉列炸虾🍤,炸物就正常水平啦,食落相对饱肚,啱哂为食嘅我,但建议餐厅提供酱汁配炸物食。
饮品方面,下午茶包指定饮品,款式三拣二,店员好好人温馨提示我哋冻饮嘅造型会比较靓,适合打卡📸,唔通俾佢发现咗我系港女?哈哈。我哋要咗Uluru Rose TeaTiramisu Coffee🍹,两杯都好大杯,够晒气势,味道都OK啦,玫瑰𠮶杯开头有少少怪,但越饮越啱味。
==========
接住落嚟我就会好似地产经纪咁带大家行一圈餐厅🤣,首先当然系楼梯,沿途两边都画上黑白插画。
当差唔多行到上去,就会见到餐厅写住We are Open! #ULURU✅。
楼梯尽处嘅插画系栏杆、花园迷宫以及城堡🏰。
之后就系糖果橱窗🍭。
小心前面梳妆台块魔镜会靓爆镜💋💄。
太靓,爆咗😹。
餐厅嘅第一部份设有梳化位🛋。
厨房亦都喺呢边👨🏻‍🍳。
行过大厅,沿住走廊,穿出房间🚶‍♀️。
就会嚟到餐厅嘅第二部份,呢边比较多座位,而且仲有个大窗可以渗透自然光进内🔆。
窗框望出去有好多旅游胜地呀✈️。
另外仲有暖炉添🔥。
最后唔少得两个高枱打卡位,自成一角㗎👻。
总括嚟讲,呢个黑白童话世界实在令人沉醉在内🖤🤍,环境设计坚有心思,餐厅已经营业咗几年,但大致上都保养得好好👍,始终白色好易污糟嘛。再者,食物味道亦都唔差,所以我认为绝对值得来一睹呢度嘅风采呢。
2021-06-28
彩花之里·温室下午茶