2010-12-24
下午大约一点同妈去街市买【做冬】菜 , 买之前去到呢间铺 , 坐出面枱尝试一下。一坐低阿姐摆低一个大胶碗 , 系俾我洗杯及碗筷 , 另真空保暖金属壶载住热茶 , 服务ok 唔错。我细心睇一个盎头蒸饭$18元 , 同大棠道熟食亭差唔多价 , 但感觉都算系贵左少少 , 因为我平时同【肥豪】去开 , 水边围邨对面果两间 , 一盎蒸饭都系$12元 , 呢道$18元真系争好远 , 不过我要试试先 , 睇下佢系咪物有所值先。 先叫一盎【𫠒鱼肉饼盎头蒸饭】俾老妈子食 , 因老妈子出o黎前已经食左少少野 , 所以我用碗仔装开一小碗我自己食。老妈子话几好食唔错㖞 , 咁即系好食啦 , 因为我老妈子虽然年纪老迈 , 但好咀刁o架...哈!我都因为唔太肚饿 , 而且晏少少又约左【鸡聪】饮下午茶 , 所以我净系叫左一笼【叉烧包$10】, 一笼有三个包我食哂 , 因老妈子都食唔落咁多。味道我觉叫 ok , 但真系蒸得唔够热 唔知系咪坐外面冷风较劲 , 所以好快摊冻哂卦!?之后我夹硬食埋装开果碗饭 , 饭粒又系俾冷风吹到一粒粒硬 , 肉饼就真系唔错 , 感觉都几新鲜 , 咬口都几烟韧弹牙 , $18元唔计茶钱都
ok 唔错。
感觉都几新鲜 , 咬口都几烟韧弹牙 , $18元唔计茶钱都叫 ok 。
铺入面冇开冷气及风 , 感觉好闷焗空气唔多流通 , 所以我老妈子都宁愿坐出面 , 晒
下太阳老人家都几健康丫 ... 哈!
食到最尾其中一个四眼阿姐 , 行出黎同我两母子倾闲偈 , 佢话我两个似两婆孙 , 多
过两母子㖞 , 搞笑!
埋单合共$28 元都算抵食 , 壶茶虽然唔系咩野好茶 , 而我都饮唔出系咩茶叶 , 但因
为够热所以都唔错。现场收银柜竟然有【八达通】付款 , 咁细间铺真系少有㖞!
其他点心我未试过 , 下次想试我最钟意o既【鸭脚扎 / 烧卖 / 鲜竹卷】, 每款$12元 ,
不过我宵夜应该唔会o黎啦 , 因为宵夜去水边围邨对面便宜好多 , 我谂多数都系日头
o黎啰。