2025-02-03
2025年的第一天,想有一个新开始,所以带家人去了高级粤菜馆棽粤吃点心。估唔到下午一点去到,餐厅已经满座,系呢度,你完全感受唔到因港人北上,而令餐厅生意收到影响,而且好多系一家大细和老人家一起聚餐,仲有一枱系庆祝生日。我地点了“中午点心套餐”:第一个系百花酿鱼肚,足料而且鱼肚没有腥味。菜苗带子饺,带子很新鲜,好味!相比之下,蜜汁叉烧肠啲叉烧就应该系隔夜,已经发黑,口感比较差。因为系新年想食好啲,所以叫了鱼翅灌汤饺,味道不错,汤亦鲜甜。锅烧和牛生煎包令人很惊喜,热辣辣的上枱,火候控制得好好,保留到包里面的肉汁,和牛亦没有煮到好老,好食!海鲜酥就因为啲海鲜唔系咁新鲜,所以味道稍逊。黑松露蛋白炒饭,黑松露味道突出,炒饭亦没有太多油,刚刚恰到好处。最后甜品系清香竹叶角及新疆红枣糕,因为已经吃得好饱,所以饭和甜品都要打包。整体黎讲,食物系好食,餐厅楼面职员都很落力,招呼亦周到,如果厨房可以再留意番啲食材水准,应该可以再做多啲生意。
我地点了“中午点心套餐”:
第一个系百花酿鱼肚,足料而且鱼肚没有腥味。
百花酿鱼肚
菜苗带子饺,带子很新鲜,好味!
菜苗带子饺、蟹皇蒸烧卖
蜜汁叉烧肠
鱼翅灌汤饺
锅烧和牛生煎包
海鲜酥就因为啲海鲜唔系咁新鲜,所以味道稍逊。
海鲜酥
黑松露蛋白炒饭
清香竹叶角、新疆红枣糕