2020-12-31 593 浏览
几天前就约定朋友到北角凤城饮早茶,食返个传统灌汤饺,点知去到原来疫情关系暂停营业。在OpenRice 搜寻一番,发现附近有间添好运, 应该刚好开门,咁啱友人竟然未食过添好运任何分别,就捉咗佢过嚟食呢间米之莲点心店。舖头刚开门,人不多,坐下要了壶寿眉,茶就一般般啦,冇咩香味,几蚊鸡($4位)茶钱唔预有咩靓茶叶,始终,重点系佢嘅点心。两个人叫咗6个点心:虾饺,烧卖,猪膶肠粉,糯米鸡食得出啲点心系师傅亲手做唔系交货果啲质数。我最钟意食佢个烧卖($30)虾同猪肉嘅比例啱啱好。猪润肠粉($25)肠粉皮好滑,不过略嫌猪膶切得太细啦,仲好少,有啲孤寒,其实猪润都唔系贵野吖。虾饺($30)皮薄,唔会一夹就跌粒肉馅出嚟,馅就啖啖都系虾。糯米鸡,正常但冇惊喜,唔太大只,有鸡肉腊肠等,糯米软棉棉。成口油孖宝:排骨($17)同鲜虾腐皮卷($30)~排骨好肥,粒粒都肥,又细细粒,成口油,要记住下次唔会再叫。~鲜虾腐皮卷上枱热辣辣,原本应该好食嘅,因为好足料,可惜师傅炸得唔好,好油,应该系炸完冇迫返啲油出嚟,又系成口油。免加一,两个人埋单$170 ,环境系小店折枱feel,唔算平,但点心质素中上,比好多酒楼都好食
两个人叫咗6个点心:
虾饺,烧卖,猪膶肠粉,糯米鸡
糯米鸡,正常但冇惊喜,唔太大只,有鸡肉腊肠等,糯米软棉棉。
糯米鸡,虾饺,烧卖,猪膶肠粉

成口油孖宝:排骨($17)同鲜虾腐皮卷($30)
排骨

成口油。
鲜虾腐皮卷

免加一,两个人埋单$170 ,环境系小店折枱feel,唔算平,但点心质素中上,比好多酒楼都好食,足料够热够新鲜,但咁嘅价钱可以有坐得更舒服嘅选择。
糯米鸡,虾饺,烧卖,猪膶肠粉
鲜虾腐皮卷