2021-07-19
夜晚好想食点心,呢啲点心店啱晒我,想早午晚几时饮茶都得。呢间嘅款式都几多,有传统嘅点心,又有创新嘅点心,我哋就点左几款试吓。笋尖虾饺皇$33饮茶我必食虾饺,实在太钟意食虾,呢只虾饺皮薄,馅料饱满,虾肉爽口,仲有一啲爽脆嘅笋粒,正。鹌鹑蛋烧卖$35呢个好传统嘅点心已经唔系成日有得食,鹌鹑蛋黄好香,蛋白部份有点爽弹,下面系满满嘅爽口虾肉,好好食。爆汁墨鱼烧卖$33食完传统烧卖就食一个创新烧卖,呢个烧卖系用墨鱼滑做嘅,食落口感就似爽口嘅墨鱼丸,一咬开中间有爆汁流出来,餐牌写系龙虾汁,但系我就唔多食得出,但整体来讲呢款烧卖都几得意。XO酱菜苗饺$28菜苗饺馅料主要有豆苗和少少虾粒,豆苗嫩口冇渣,蒜蓉嘅香味加上面头嘅XO酱,呢个菜苗饺惹味又有鲜味。黑金流沙包$33流沙包而家变咗好似饮茶必食嘅点心,热辣辣而且松软嘅竹炭包,加上流心甘香嘅奶黄酱,实在系令人无法抗拒。章鱼肉饼饭$40呢个肉饼饭我系冲着荷叶饭系列点嘅,但系上枱卖相有啲小失望,因为见唔到有荷叶包住,以为只系普通嘅蒸饭。但系食落有惊喜,原来竹笼底部铺咗荷叶,饭吸收左荷叶嘅清香又有肉饼嘅肉汁,软硬适中,好好味。肉饼亦都爽口,唔会好多肥膏,上面
笋尖虾饺皇$33
鹌鹑蛋烧卖$35
爆汁墨鱼烧卖$33
XO酱菜苗饺$28
黑金流沙包$33
章鱼肉饼饭$40
呢个肉饼饭我系冲着荷叶饭系列点嘅,但系上枱卖相有啲小失望,因为见唔到有荷叶包住,以为只系普通嘅蒸饭。但系食落有惊喜,原来竹笼底部铺咗荷叶,饭吸收左荷叶嘅清香又有肉饼嘅肉汁,软硬适中,好好味。肉饼亦都爽口,唔会好多肥膏,上面仲铺满咗鲜香嘅章鱼粒,捞埋甜豉油一齐食饭好好味。
最后,店员仲送上杏仁茶,热辣辣香甜滋润,估唔到点心店都有糖水送呢!