复活节假期的最后一日。训醒想食点心,所以同太太去咗区内呢间食评唔错的点心店。店内食客很多,但我地被安排坐系单边二人位。我地总共叫咗 5 样点心:1. 黑椒金钱肚 ($24)- 有白萝卜o系底,味道够浓,但牛肚有点硬 2. 原汁蜜味叉烧包 ($19) - 够热,够味,内有少量肥猪肉  3. 鲜虾野菌春卷 ($21) - 虾味普通,野菌不多,但油份太多! (春卷舖底的白色牛油纸已变为透明。我再用纸巾帮春卷吸油,但食落仲系好油腻) 4. 农埸蛋牛肉饭 ($26) - 蛋煎得过熟,牛肉味道一般 5. 鲜虾菜苗饺 ($24) - 太太食咗一粒,话味道偏淡。所以我问侍应拎咗辣椒油我夹起一只菜苗饺,先点辣椒油,再咬一半。Oh my god! 我竟然见到一条头发! 我先将半粒有头发的菜苗饺放系自己碗里,再映相,方便写食评。然后叫一个男侍应过来,同佢讲菜苗饺有头发,叫佢取消呢款点心。再叫多一样点心,鲜竹卷。男侍应将最后一粒菜苗饺拎走后,好快就有另一个女侍应走过来,话同我换碟,将我o既碗碟,连同果半粒有头发o既菜苗饺收走咗。但我坐多2 分钟,感觉点心有头发,非常恶心。所以决定取消鲜竹卷。另一位店员(全埸得

1. 黑椒金钱肚 ($24)- 有白萝卜o系底,味道够浓,但牛肚有点硬 [整体不错]

2. 原汁蜜味叉烧包 ($19) - 够热,够味,内有少量肥猪肉 [整体不错]

3. 鲜虾野菌春卷 ($21) - 虾味普通,野菌不多,但油份太多! (春卷舖底的白色牛油纸已变为透明。我再用纸巾帮春卷吸油,但食落仲系好油腻) [除咗油份超级多,整体不错]

4. 农埸蛋牛肉饭 ($26) - 蛋煎得过熟,牛肉味道一般 [整体一般]

但我坐多2 分钟,感觉点心有头发,非常恶心。所以决定取消鲜竹卷。另一位店员(全埸得佢一个著黑衫,应该系部长)话点心已经蒸紧,唔可以取消。我话因为菜苗饺有头发,鲜竹卷都唔想食了。佢继续话:「你都味食,你点知呢样会有问题」。我同黑衫职员大声理论咗几句。可能因为我讲野大声,好多食客都望住我,所以最后店舖都帮我取消咗鲜竹卷。

我觉得作为食店,食物味道,系其次,而且价钱、环境和食物质素,亦系考虑因素。但最基本,同最重要,系「卫生」。另外,员工服务态度,亦系我本人选择食店,和会否再帮衬之该食店重要因素。

比起酒楼,呢间点心舖点心价钱系平D (我地埋单$100)。我亦明白今次点心有头发可能系个别事件。但佢(黑衫员工) 咁o既服务态度,我已后都不会帮衬呢间功夫点心分店了。
题外话/补充资料: 我唔系想叫佢取消全单(或威胁佢话报食环署揾著数)。我只系1) 叫佢取消有问题点心,和2)取消后加点心 (因为受食咗有问题点心影响)。
2019-04-22
$50 (早餐)