2018-11-10
喺铜锣湾兰芳道有间专门食中式点心, 旺中带静环境唔错。 我哋去完希慎诚品 发现周围都人潮涌涌, 决定走入横街小巷揾食。点心餐厅新开张, 食店座位装修都 好新净。餐牌有多款中式古法,即叫即蒸点心。 滚水茶靓 ($3 每位) 雪山叉烧包资料招牌雪山叉烧包。 雪山即系墨西哥包表面嘅脆皮, 咬落口感好松脆, 仲配合热辣辣 松软嘅包, 里面嘅叉烧馅料好丰富, 一咸一甜 经典口味。 山竹牛肉球, 有肉味唔会话太多粉去搓。 加上喼汁就系最爱嘅港式点心。虾肠。 服务员刻意少落豉油, 以品尝其鲜味。 每一小段都包住大虾, 馅料丰富, 虾肉爽滑。 肠粉本身又滑又薄, 米香十足。笼太子虾饺皇(四只) 晶莹通透嘅虾饺皮冻咗都唔会好韧。 馅料丰富, 虾肉也是大大只 。$30 一笼嘅虾饺皇绝对值得一试。名酱蒸凤爪$24凤爪 好入味, 个汁酱有豉香味而且辣辣地非常惹味。 垫底用咗乌冬,尽吸凤爪精华。古法糯米鸡$29份量好大, 差点连个笼都盛载不了。 打开有阵阵嘅荷叶香味, 糯米饭蒸得比较黏, 馅料有冬菇,火腿,鸡,鹌鹑蛋, 调味唔太重, 饱肚之选。 鲜虾腐皮卷里面嘅虾依然好大只。 热辣辣即叫即煎, 可能火太猛腐皮
点心餐厅新开张, 食店座位装修都 好新净。
餐牌有多款中式古法,即叫即蒸点心。
滚水茶靓 ($3 每位)
雪山叉烧包
雪山叉烧包
虾肠
笼太子虾饺皇(四只)
笼太子虾饺皇(四只)
$30 一笼嘅虾饺皇绝对值得一试。
名酱蒸凤爪
名酱蒸凤爪$24
古法糯米鸡$29
鲜虾腐皮卷
里面嘅虾依然好大只。 热辣辣即叫即煎, 可能火太猛腐皮有啲㶶。 整体味道唔错。 可以蘸喼汁同吃, 减去油腻感。
我哋以为餐牌冇马拉糕, 原来"香滑反斗糕" 即系马拉糕。 埋单嘅时候先望到枱面说明, 唯有留待下次试!