2021-01-08
今日下午同家姐因事要到北角,先医个肚,家姐建议去添好运米芝莲点心专门店食晏以前每次经过都睇到大班人排队,而家唔需要等位我系第一次嚟呢间店,家姐就几年前嚟过啦。入到去,见到人唔多,环境尚算安静,装潢地道,格局好有内地一般茶楼feel。食物方面,即蒸的点心选择不多,甜品得几款呢度最出名“酥皮焗叉烧包”我哋无叫,想食嘅点心如鸡扎就无,唯有叫几样经典嘅如虾蛟、鲮鱼球、腐皮卷,同埋肠粉。等咗大约十几分钟,首先嚟嘅点心系腐皮卷本来有三条,食咗一条先记得影相,味道正常但食到满口油肠粉皮唔得,味道一般话即叫即蒸,上嚟唔系热辣辣嘅,令我哋好失望外型不晶莹,皮略厚,虾味一般四样点心嚟齐,发觉唔够食,再叫一个捞粗。整体上,点心卖相味道都非常一般,偏咸同油,上桌亦唔系热腾腾,家姐话无咗以前水准,食物质素令人失望。上网先知,北角分店曾入选米芝莲一星餐厅(2015-2017),但因食物质素下降已于2018年被摵星。
以前每次经过都睇到大班人排队,而家唔需要等位
甜品得几款
等咗大约十几分钟,首先嚟嘅点心系腐皮卷
本来有三条,食咗一条先记得影相,味道正常但食到满口油
肠粉皮唔得,味道一般
话即叫即蒸,上嚟唔系热辣辣嘅,令我哋好失望
外型不晶莹,皮略厚,虾味一般
四样点心嚟齐,发觉唔够食,再叫一个捞粗。