2022-01-04
呢区嘅酒楼都几多,今次试下呢间天然居。佢位于相当荒芜的西岸广场的三楼。个人嚟讲,虽然食物选择唔算多,但我觉得比隔离嘅龙宝酒家好食。因为佢做出来嘅点心喺有啲独特嘅味道,与众不同而唔花巧。门口写明大中小点一样价钱(当日平日好似系$18.8),但系好多点心都属于特点/顶点,另外小菜都有唔同价钱。环境亦都比较旧,缺乏装修,呢一点净系睇外墙个招牌甩皮甩骨已经知,而且佢仲用屏风间左一个D区(而系冇乜人坐),令其余空间更显局促。值得欣赏之处系佢嘅点心食落去比较新鲜,例如个蟹籽烧卖皇肉质喺弹牙架,口感明显喺有啲分别,居然系有层次感。喺哩个价钱,已经好少食多啲咁新鲜嘅点心。佢呢度嘅鲜竹卷有浸煮汤嘅,腐皮软滑富豆香,冇雪藏味,内馅亦好balance。另外叫左个松化蛋散(当日特价$13.8),点中糖浆之后亦都系非常香,食落带点奶香味,酥脆可口。潮式咸菜猪肚($38),都算份量十足,黑椒加咸菜恰到好处,咸淡适中,猪肚烟韧冇异味,最底有啲萝卜,索晒啲汁。成碗我哋喺饮到一滴不剩。虾米肠系有煎香个表面,配有麻酱甜酱同豉油,个人黎讲比较钟意叉烧肠。酥炸绿茶饼外脆内软,面头有好香嘅芝麻,中间口感烟韧,趁热食好好食。咸水
咸水角新鲜炸起,脆卜卜,空气感十足而内馅足料多汁好味。
反而XO酱炒陈村粉($42)唔系好够味,比较一般。好在唔算好油。但系同点心质素比较,就乏善可陈啦。
题外话,今次去嗌咗铁观音,初头饮味道带酸,饮饮下又正常返。用既茶叶唔算特别靓,但都襟饮、唔易变淡。
服务方面,传菜姐姐成日放低点心即掉头走,完全唔讲喺咩嚟,有一个系送错左,搞到好似斗快截人咁。
总结
三个人食左300蚊有找,计埋茶钱每人唔洗100蚊,而系食得非常之饱。虽然店铺装修比较残旧,但点心质素有惊喜,虽然未去到精雕细琢,以同价位酒楼来讲已经算超晒班。