2018-05-24
边个话出面34度热就唔可以打边炉架? 开住冷气打咪唔热啰。是日假日,同朋友行完荃湾一带之后想揾个地方可以坐耐d倾下计,最后拣左黎大鸿辉中心嘅「鲜一夜火锅 」。一夜皇御套餐$268一位,有任食火锅两个半钟头,仲有红烧花胶翅,掌上明珠配糖心靓鲍鱼,五色刺身拼盘,同埋即炒奇妙鸡煲。火锅方面,有多个汤底选择,仲有海鲜拼盘,安格斯肥牛,各式各样火锅配料,啤酒汽水仲要系任饮添。落单之后,店员好快就为我地送上花胶翅同埋靓鲍鱼。花胶翅好香浓,非常足料,花胶都算几大块,咬落去都颇有胶质。原只鸭掌配上浓郁嘅鲍汁,加埋有咬口嘅鲍鱼,唔错。好快我哋嘅鸡煲就到啦。鸡煲可以拣唔同嘅辣度,我哋叫咗小辣,鸡嘅份量一啲都唔少,加左蒜头同莞茜煮之后仲散发出香喷喷嘅味道。食到半路,系时候叫汤底及火锅配料,准备打边炉啦。有别于其他铺头,呢度食完鸡煲后,店员会换上全新嘅煲俾客人打边炉,我哋叫咗莞茜皮蛋锅,清清地,都几好味。酱料方面,呢度嘅款式都好多,仲有比较罕见嘅桂林酱添。系呢个时候,五色刺身拼盘就到啦。刺身分别有三文鱼,带子, c赤虾,希灵鱼同埋北寄贝,全部都好新鲜,而且仲系厚切添。食完刺身后,系时候打边炉啦。航母海鲜拼盘:
落单之后,店员好快就为我地送上花胶翅同埋靓鲍鱼。
花胶翅好香浓,非常足料,花胶都算几大块,咬落去都颇有胶质。
原只鸭掌配上浓郁嘅鲍汁,加埋有咬口嘅鲍鱼,唔错。
食到半路,系时候叫汤底及火锅配料,准备打边炉啦。
酱料方面,呢度嘅款式都好多,仲有比较罕见嘅桂林酱添。
食完刺身后,系时候打边炉啦。
航母海鲜拼盘:
呢个拼盘每日都提供七款时令海鲜,每样都非常新鲜。
基围虾:
肉质鲜甜弹牙
安格斯肥牛:
肉味浓郁,因为切得好薄,所以碌一碌就熟。
响铃 :
即叫即炸既响铃,轻轻放入汤内渌过后,外软内脆,吸收左汤底既精华后真系格外好味。
手打猪肉丸:
入口新鲜好味而且爽口弹牙。
麻辣鳕鱼汤包:
一咬入口即刻唧出汤汁,食果时一定要好小心╴唯一美中不足嘅系佢一d都唔辣。
鲜虾水饺:
皮薄馅靓,仲要大大只,非常好食。
食完咁多野,梗系要饮返d野架啦。呢度所有汽水都系任饮,怕肥嘅话仲可以拣coke zero 添。食完咁多浓味嘅野,可以食返碗雪榚做甜品添呀。