2019-04-11 139 浏览
今日要返大学交assignment,为左珍惜剩低唔多系大学既生活,于是就决定同朋友去大埔墟食餐好。之前朋友黎过好评,所以就谂住黎呢度朝圣☺️一去到见到个店面已经好讨喜,红黄色既灯笼加上蓝色既旗仔,令我谂返起日本居酒屋既感觉。而入到去就更加有家既感觉。店入面唔算大,但系厨房上面贴满左小朋友既画作,唔知系咪店家既小朋友既画呢?跟住就讲返野食啦,呢度既午市套餐好抵!本身一个拉面大约$75-80,但只要加$5 就可以有煎饺/小丸子加饮品。朋友唔好汽水,都有菜包冲热茶,服务非常贴心!因为唔食得辣既关系,我点左豚骨拉面($75),面条煮得非常适中,好弹牙有口感,最surprised 绝对系温泉蛋,蛋黄煮成流质,又唔会流洒系啲汤度,甜甜地,味道一流!而叉烧煮成少少焦,但又唔会有焦既味道,火喉掌控得好好。汤底完全冇味精既感觉,最后饮晒成碗汤都唔会觉得口渴😍另外呢个系店员推荐既配菜,据讲系厨师特意炒既,味道有啲辣,但好开胃,唔错☺️讲埋啲小食啦,煎饺虽然卖相麻麻,但系入面既肉味道唔错,可惜如果可以煎耐啲啲会比较有煎脆既味道!而小丸子好足料,好大个,汁同配料加上墨鱼既香味,好值得推介大家去叫另外我地都叫左个炸

日本博多豚骨拉面
辛辣拉面

另外我地都叫左个炸芝士,唔会丸多面粉,包裹得岩岩好,而入面既芝士好浓郁,对我黎讲有少少太浓,但我朋友就好钟意,所以我谂面系因人而异🤔
日式煎饺子
章鱼小丸子