2014-08-27 1172 浏览
续上篇系南龙冰室睇到一个西饼蛋糕既甜点餐牌,图文并茂食完晚饭正餐后就迫不及待要点了xd(讲开又讲,上网见有食客话最好一早预留定,废事夜左D心水款售罄或者饼店关门栗子鲜忌廉蛋糕栗子蓉既用量似乎又几大方㖞,而家廿蚊出头既价钱好少有咁足料栗蓉味道清甜,栗子香气都几重,又唔会太Creamy搞到腻哂中间既蛋糕层软绵可口,用黎分隔开层层用料就唔会咁易腻滞:^)忌廉细滑又有奶香,味道自然,手打既唔会有即唧咁油腻,比较清新既情迷黑森林呢个蛋糕cream多,真系正中我死穴,但朋友好中意就试下朱古力碎片甜得黎带有朱古力香,唔系一味死甜既感觉,冇咁腻:^)忌廉也许因为系手打?感觉系松软泡沫而唔系雪到硬实既牛油质感蛋糕层香软不湿烂,配上啫喱酸甜微黏,起码我系食得落既红豆抹茶蛋糕个卖相都几正常,绿色算自然,唔系萤哂光咁,系可以安心食既表面薄薄一层蛋糕碎感觉软绵,带有淡淡绿茶香亦冇咁易好似食粉霜咁会呛到绿茶mousse部分香滑,唔会雪到变冰咁,绿茶味我觉得一般,不太浓郁红豆听闻系自制既,味道甜得自然但甜度不高,粒状唔系碎蓉,食落系几清既蛋糕层绵密,唔会太过散碎,软稔不湿易入口
续上篇
系南龙冰室睇到一个西饼蛋糕既甜点餐牌,图文并茂
食完晚饭正餐后就迫不及待要点了xd
栗子鲜忌廉蛋糕
栗子蓉既用量似乎又几大方㖞,而家廿蚊出头既价钱好少有咁足料
栗蓉味道清甜,栗子香气都几重,又唔会太Creamy搞到腻哂
情迷黑森林
呢个蛋糕cream多,真系正中我死穴,但朋友好中意就试下
忌廉也许因为系手打?感觉系松软泡沫而唔系雪到硬实既牛油质感
蛋糕层香软不湿烂,配上啫喱酸甜微黏,起码我系食得落既
红豆抹茶蛋糕
个卖相都几正常,绿色算自然,唔系萤哂光咁,系可以安心食既
表面薄薄一层蛋糕碎感觉软绵,带有淡淡绿茶香
亦冇咁易好似食粉霜咁会呛到
蛋糕层绵密,唔会太过散碎,软稔不湿易入口
  • 栗子鲜忌廉蛋糕
  • 红豆抹茶蛋糕