2010-10-08
今日行旺角,一早决定左食乌冬,于是选择左旺角哩间江川手打乌冬;其实o系尖沙咀果间都食过几次,觉得几ok,而旺角哩间又成日见人排队,就谂住试下!去到都差唔多9点,今日几好彩唔洗排队,一去到就有位一入到去,就觉得同尖沙咀果间有d分别,d位好迫下,而且好焗,坐得唔系好舒服;一坐低,有个男仔侍应立即过黎斟茶,行动好快,男友同佢讲,我地想饮冻水,佢已经斟左一杯茶,立即笑笑口答,冇问题,然后好快就比左两杯冻水我地。哩样抵赞!打开餐牌,两间分店既餐牌一样,都系劲多招牌汤底,值得一提既系,本人有味精过敏症,曾经o系尖沙咀果间问过佢地d汤有冇落味精,(因为落左味精,我就真系唔饮得!)当时尖沙咀既主管(或者系经理)立即好认真同我讲,佢去厨房问一问确定一下,结果系有落鸡粉,冇落味精,于是我就对哩间店几有好感啦,因为佢d汤真系几好味,唔饮得就o徒左。今晚叫左面豉猪骨汤乌冬配汉堡扒 同埋 新出既日本汤乌冬+鳗鱼柳川锅 仲有焗田螺、可乐同雀柠。落单果时同侍应提左3次,所有乌冬都走葱,佢亦都应左;点知,第一碗乌冬一黎,已经好多葱… 唯有同佢讲返啦,个侍应一见到,就唔系好愿意咁,好似想我地啃左佢!!犹豫左30秒,先话
去到都差唔多9点,今日几好彩唔洗排队,一去到就有位
落单果时同侍应提左3次,所有乌冬都走葱,佢亦都应左;点知,第一碗乌冬一黎,已经好多葱… 唯有同佢讲返啦,个侍应一见到,就唔系好愿意咁,好似想我地啃左佢!!犹豫左30秒,先话同我地换!!
跟住汉堡扒黎左…哗!!有咩可能差咁远架?! o系尖沙咀果间,哩个菜我次次都会点,因为够厚又juice,虽然唔系好大件,但都好好味,点知哩间分店,果件汉堡薄到好似阿妈蒸果d肉饼咁,仲要爆细件!!!
跟住男友叫既日本汤乌冬都黎左,大佬,系人都知日本汤系甜汤黎,但佢果碗,甜到好似糖水咁,真系甜到好假,饮一啖都”涸”喉,哩间店最出名系汤底,但汤底搞成咁,系咪自己拆自己招牌?!果个新出鳗鱼锅,张相就靓啦,黎到d鳗鱼得3小片,仲细件过一件正常鳗鱼寿司上面果片,下面d蛋好油好漏,总之真系唔好食...
焗田螺黎埋,薯蓉份量多得有惊喜,可惜有d怪味…搞到我同男友食左1/4都冇,就唔敢食落去,而田螺味道都算ok,不过整体都唔合格啰。
成餐食完,心情差到连可乐都唔饮啦,觉得好失望,明明旺角分店就一向都好多人排队,但质素点会同尖沙咀果间差咁远?
唯一拎返少少分系d服务,食到一半,觉得真系好焗,同个疑似经理既先生讲左,好快就派人开返冷气,可惜食店既食物唔掂,真系服务几好都冇用
埋单$152,sorry,真系唔想比tips。