2022-03-10 516 浏览
搬咗黎新蒲岗都四年几,试过好多茶记,都仲系未揾到一间觉得满意嘅常餐,但就响今日俾我食到啦,仲要响楼下好近,点解我唔早啲试呢😭话说今日又系一个唔知食乜好嘅WFH中午,本身谂住唔用脑去mos算啦,去到聚华门口,见到系后生仔嗌人入去食啦,睇门口我一直以为呢间野啲楼面系啲好凶恶嘅大叔而唔敢行埋去,原来又唔系㖞,见到常餐第一个choice有奶油猪,就决定入去试吓。叫咗个常餐系蕃茄牛肉米、奶油猪、热奶茶。个蕃茄牛肉米唔讲得少呀,个汤唔系hea用茄膏,饮得出系有用蕃茄、红萝卜、西芹煲,仲有少少八角味,完全无味精,个面有几旧大大旧红萝卜,啲牛肉系放响碗底倒入热汤浸熟,系爽口个㖞(我觉得应该系有用松肉粉但应该唔多),米粉亦弹牙,总之成件事食味清新又够味,我成碗清晒饮埋个汤呀,已经好耐无试过会饮晒啲汤。个奶油猪更加不得了呀,圆果面系脆皮,平面系软,牛油系有心机咁搽到适量平均,练奶亦系淋到好均匀,咬落去入面系松软而湿润!而个奶茶系茶味奶味均衡无涩味!天呀!成个常餐天衣无缝,好好味呀~~~~~~~埋单系个有style嘅肥仔戴黑石耳环都几型。虽然个环境唔系靓仔同有啲逼,不过我一定会encore架!

常餐
2022-03-10