2006-12-31 4 浏览
偷得浮生半日闲,是日正好是澳门公众假期,可以休休闲闲同阿K去食番个晏(应该系话brunch至啱)。我地今次嘅目的地系SOHO,去SOHO食晏其实唔系话好贵,一百蚊楼下都可以食到几丰富嘅午餐。是日阿K冇乜胃口,又想食三文治,所以拣咗呢间有三文治供应嘅餐厅。呢度嘅装修以书本为主,富有书卷气嘅味道,内里有数名外国人一路睇书一路叹咖啡,都几写意。阿K嗌咗一客芝士火煺牛角包,我就要咗一大件芝士烟肉panini,再加一杯蒸馏咖啡。好多时候阿K嘅选择会比我优胜,不过今次就例外,我嘅panini嚟嘅时候热辣辣,一入口里面嘅芝士软淋淋,面包好香好松化,令我一食就上瘾。当然,再加上火腿同埋烟肉嘅辅助之下,连阿K对我嘅panini都虎视眈眈,唔紧要啦,正所谓有福同享,我又点会忍心唔同阿K一齐分享面前嘅美食呢?还有一段小插曲,一众顾客(包括我地在内)享用美食或悠闲地睇书时,有两名操国语嘅中国人入内,佢地讲嘢时夹杂发音非常地道嘅英语,我想应该系学成归来嘅人才。可惜嘅系,纵然佢地有几叻都好,就系有一个坏习惯–大声说话,将原本宁静嘅气氛破坏晒。佢地嚟咗冇耐,部份顾客已经忍唔住结账走人,我地都唔例外。两份brunch

两份brunch一共大约一百一十蚊,唔可以话好平,不过悠闲嘅气氛已经值回票价,当然冇上述那一班人仲好啦。